Творби със застрахователна стойност над 2 млн. евро показват във В. Търново

Дали, Фелини, Кийс ван Донген, Рокуел Кент и Пол-Емил Бекат ще привличат повече туристи

 

Изключително въздействаща изложба „Казанова – митът в огледалото на визуалното изкуство” бе открита в ХГ „Борис Денев”. Великотърновци и гостите на града имат уникалната възможност до 17 август да се насладят на оригинали на автори от световна величина, като Салвадор Дали, Федерико Фелини, Кийс ван Донген, Рокуел Кент и Пол-Емил Бекат. И то на едно място. И ако първите двама като имена са по-известни на широката общественост, останалите не им отстъпват и творбите има са повече от впечатляващи. Изложбата наистина си заслужава да бъде посетена, най-малкото защото се прави за пръв път в България и ще бъде само в старата столица. Дори и неизкушените от изкуството на XX век ще бъдат приятно изненадани.

Проектът е продуциран и организиран от ХГ „Борис Денев“ и Община Велико Търново в сътрудничество с Art Expo S.I.A. (Латвия) и е под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Според организаторите застрахователната стойност на творбите надхвърля 2 млн. евро, а полицата е платена от латвийска страна, разбра „Борба“.

78-те черно-бели и цветни литографии, в които знаменитите художници претворяват чрез собствения си натюрел мита за вечния любовник, са част от внушителната колекция на фамилия Кесаури, събирана 12 години и наброяваща над 3000 творби на световнопризнати майстори на четката. На културното събитие освен многото любопитни и ценители на изкуството присъстваха Василий Кесаури, един от кураторите на експозицията, и зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев, а изложбата бе открита от директора на ХГ „Борис Денев” Мартин Митев.

„За мен е огромна чест да ви приветствам в ХГ „Борис Денев” в този специален и по своему уникален ден както за великотърновци, така и за България. Творбите, които показваме, са представени в редица престижни музеи по света. Създадените от авторите образи идват от мита за Казанова като първоизточник, но в същото време водят до метафизично възприятие, присъщо на цялото човечество и на човешката култура”, каза в словото си Мартин Митев. А зам.-кметът Нейко Генчев сподели пред аудиторията, че днес се е изпълнила една от мечтите му – да види творби на Салвадор Дали във Велико Търново.

„Вероятно много се питат защо няма картини, изпълнени с маслени бои. Но техниките, които художниците са използвали, са били също изключително важни. Нещата тук са част от колекцията на моето семейство, събрана в сътрудничество с различни музеи, разбира се, много от тях са закупени на различни аукциони. Всички обаче са свързани с определени изложби, 27 на брой. Имахме удоволствието да обсъдим с г-н Генчев и г-н Митев и бъдещи изложби в ХГ „Борис Денев” на базата на тези 27. Съвсем скоро ще ви уведомим за нашия бъдещ проект. Искам специално да благодаря на целия колектив на галерията и на Община Велико Търново. Аз бях тук през декември и оттогава работим неуморно за този резултат”, каза при откриването на изложбата Виталий Кесаури.

Под всяка от творбите има обяснителен текст, на разположение на почитателите е и аудиогид на няколко езика, безплатен за ползване.

А великотърновци ги чака още едно пиршество за очите – изложбата на Владимир Димитров – Майстора.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.