ОбразованиеСвищов

140 зрелостници от Община Свищов се явяват днес на втора задължителна матура

Днес се провежда вторият задължителен държавен изпит. За учениците от профилираните гимназии той е по учебен предмет по избор, с изключение на български език и литература, като условието е предметът да е изучаван  като профилиращ в 11-и и 12-и клас. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат  изпит за придобиване на професионална квалификация.

През тази година за първи път има възможност да се държи втори задължителен изпит и по предметите информатика и информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство. По време на втората част от изпита по информатика и информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Тази сутрин в  МОН,  от два възможни варианта  за работа на зрелостниците,  бе изтеглен Вариант 1.  За учениците от професионалните гимназии,  които полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация в теоретичната му част, от 18 възможни бе изтеглена тема 7.

Изпитният ден в цялата страна започна тази сутрин в 8:30 часа.

Общият брой на учениците от община Свищов, които са допуснати и се явяват днес на втори държавен изпит днес е 140.  Изпит по английски език полагат 85 зрелостници , двама по немски език, 13 по предприемачество, един по география и икономика, 21 по биология, 8 по информатика и информационни технологии, 5 по химия и 5 по теория на професията.

Към момента изпитният ден протича нормално, матури се провеждат в четири от училищата – СУ „Николай Катранов“, СУ „Димитър Благоев, СУ „Цветан Радославов“  и СПГ „Алеко Константинов“.

Резултатите от днешната матура ще са ясни до 8 юни.

 

По информация на отдел „Оразование“ към община Свищов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *