Горещи новиниКултура

14 години след като си отиде от този свят, арх. Теофил Теофилов – Тео събра старите другари от „Петъците” на изложба

В повод за среща със скъпи приятели и за спомени се превърна изложбата с акварели на арх. Теофил Теофилов, който си отиде от тоя свят през 2008 г. Да го почетат дойдоха старите му другари от „Петъците” при Понката – все емблематични личности в старата столица. Не случайно денят се случи петък, а някъде от небето навярно той им се радваше.

Ето какво споделиха за Тео някои от тях преди откриването на изложбата:

Христо Харитонов: „С Тео се занимавахме заедно с музейно дело – той като директор на Музея на архитектурата, аз – на Историческия музей. Освен служебното общуване нас ни свързваше приятелство”.

Панайот Димитров – Понката: „Аз няколко думи за Тео не мога да кажа. Или цял ден ще говоря или нищо, пошегува се той. – Една част от акварелите ги знаех, но поначало той не ги показваше много. Не, че му бяха страст, просто обич към акварелната техника. Беше от активните в „Петъците”, макар че дойде по-късно. Жалко, че много бързо си отиде. Страхотен човек беше. А като специалист по ренесансова църковна архитектура беше един от най-добрите в България”.

Арх. Иван Чолаков: „Тео ми е състудент. Той е един от нас. Спомням си, че трябваше да произнеса словото при раздялата с него и това го повтарях няколко пъти – един от нас в архитектурата, като участник в градските управи и в обновяването на Велико Търново, един от нас в „Петъците”. Уважаван приятел е, а спомените са останали”.

Христо Панев: „Тео беше голяма душа, широко скроен човек. Артист отвсякъде. Беше един от стожерите на Петъците” и го свързвам с тях. Всяка седмица се събирахме и беше в центъра на групата, на песнопенията, на пиенето и веселието. Той е голям не само за Търново, но и за България. Не познавам архитект с такава култура в областта на църковната архитектура, за мен беше най-големият професионалист и, слава богу, остави значими паметници след себе си.

За хората, които не са били толкова близо до него, изложбата с акварели може би е изненада и разкрива една непозната и романтична страна от неговото творчество. Показаните пейзажи от любимата му Копривщища, в която е израснал, природата, изобразена в топли цветове и в мигове на спокойствие, са сякаш в контрапункт на вечно дирещата му и неспокойна душа. Подборът е направила неговата дъщеря доц. д-р Марина Теофилова, която откри изложбата, а прекрасните картини е преоткрила, докато е прелиствала папките му. Така се е зародила и идеята да ги покаже в изложба, а с нея тя счита, че е изпълнила един дълг към баща си.

В краткото си слово Марина Теофилова призова, който желае да разкаже спомени за баща й, без това да се превръща в помен.  След нея Йордан Алексиев сподели с голямо вълнение какво беше за него Тео и припомни всички значими обекти в богатото му наследство. Списъкът наистина е дълъг.  Кмет и главен архитект на Велико Търново, на арх. Теофилов дължим проекта за църквата „Св. Димитър” – венец в творчеството му, проектите за реставрация на емблематичната църква „Св. Четиридесет мъченици”, храмовете „Рождество Христово“, „Св. Георги“ и „Св. Атанасий“ в Арбанаси, „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Димитър“ в Свищов, Тракийският култов комплекс край с. Свещари, Голямата Базилика в Плиска, Кръглата (Златна) Църква в Преслав са само част от реализираните проекти на арх. Теофилов. Той е автор и на обекти по Царевец, Борис Деневата къща, Къщата с маймунката, Моста на Кольо Фичето в Бяла, Лечевата къща в Арбанаси и други обекти от съкровищницата на българската средновековна и възрожденска архитектура.

А „Петъците” се оказаха упорити и отново ги има, събирайки живите, за да си спомнят за тези, които са загубили. Като Тео.

Ана Райковска

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *