Водещи новиниОбразованиеОбщество

Канадският учен Жан-Клод Калюби-Люкюса получи званието „Почетен доктор на ВТУ“

Канадският учен Жан-Клод Калюби-Люкюса е новият Doctor honoris causa на Великотърновският университет. Церемонията по връчване на инсигниите „Почетен доктор“ със състоя в аулата на Университета.

Носителят на тазгодишната награда е от Университета Шербрук, Югоизточен Квебек и е с особени заслуги в сферата на педагогиката.

В началото на церемонията ректорът проф. д-р Христо Бонджолов обяви решението на Академичния съвет  за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на Жан-Клод Калюби по предложение на Педагогическия факултет. Проф. д.н. Венка Кутева, която е декан на факултета, представи житейския и професионален път на световноизвестния учен.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала му подари картина на Велико Търново.

В академичното си слово на тема „Приобщаване на различното дете в образователната общност“ проф. Жан-Клод Калюби разказа за трите термина, на които се опира целият му професионален път като преподавател, изследовател и ръководител.

„Никога не съм си представял, че ще стана следовник на светите братя Кирил и Методий. Не съм си мислил, че достоен да бъда озарен от сиянието на почитаемите братя, покровители на Великотърновския университет. Дълго ще помня, че делата и писмеността на тези велики творци са спомогнали за предаването на посланията за мир на младите хора по света.“, каза в академичното си слово новият носител на званието Doctor honoris causa.

Почетното звание му бе присъдено за неговите заслуги в световен мащаб за развитието и прилагането на приобщаващото образование в различни образователни системи, в това число и в българската. Високото отличие се присъжда на проф. д.н. Калюби и за неговия принос в експертизата за професионалната подготовка на докторанти и преподаватели от Педагогическия факултет на ВТУ за предизвикателствата формулирани от приобщаващото образование.

 

Сн. ВТУ

One thought on “Канадският учен Жан-Клод Калюби-Люкюса получи званието „Почетен доктор на ВТУ“

  • „Проф. Калюби е научен директор на Института за интелектуалната недостатъчност и аутистичния спектър на развитие в Университета на Квебек в Шербрук, Канада. Професорът е Доктор хонорис кауза на ВТУ за неговия принос и експертиза за професионалната подготовка на докторанти и на преподаватели от Педагогическия факултет. “

    Интелектуалната недостатъчност е „водеща научна дисциплина“ във ВТУ. Бивш протестански и маргинален пастор Калюби от Централна Западна Африка, поназнайва руски и френски, но първо руски, е натресен на ВТУ. Нема книги. Които може да го покаже. В Западна Северна Африка държави няма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *