Водещи новиниКултураОбразованиеОбщество

Връчиха наградите за „Учител на годината“ и „Култура“ във Велико Търново

Наградите „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ за  „Учител на годината“ и тези за „Култура“ бяха връчени на специална церемония в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. На нея присъстваха кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът Нейко Генчев, председателят на Комисията по образование и култура в местния парламент Валерия Дончева, отец Славчо, директори на училища, преподаватели и културни дейци.

Церемонията започна с изпълнение на Градския духов оркестър, който изсвири химна на Велико Търново и „Върви,  народе възродени“, а с поздрав към всички присъстващи се обърна кметът Даниел Панов.

„Уважаеми учители, дейци на културата и просветата, хора на изкуствата, дълбок поклон пред вас и вашите семейства за всичко това, което съградихте и изграждате в съвременната Историческа и духовна столица на България. Поклон пред вас за знанията, които давате на нас и нашите деца, за това, че ни учите на любов към историята на Велико Търново и България. И благодарение на вас нашите деца обичат нашия роден град“, каза в словото си Даниел Панов.

Той и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов връчиха грамотите и плакетите на наградените. Призът „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ е разделен на две категории. В тази за „Учител на годината“ бяха наградени четирима преподаватели, а при „Колектив на годината“ отличиха две учебни заведения.Марийка Дачева от ДГ „Райна Княгиня“ стана „Учител на годината“ при предучилищното възпитание, а отличието в началния етап на образование беше присъдено за старши учителят от ОУ „Бачо Киро“ Ирена Пенчева. При прогимназиалния курс наградата взе математичката Маринка Минчева от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, а при гимназиалния етап на обучение призът беше връчен на главния учител по география в ПМГ „Васил Друмев“ Генка Минчева. В категорията „Колектив на годината“ наградите отидоха при Детска градина „Иванка Ботева“ и ОУ „Бачо Киров“.

Наградите „Култура“  също бяха връчени в две категории, а именно за  „Ярки постижения в областта на изкуствата и културата“ и „Най-успешен дебют или изява на млад творец“.За ярки постижения в областта на сценичните изкуства бяха отличени  Юлита Фъсева и Димитър Местдаг. Заради отсъствие от страната тяхната награда беше получена от директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, който е един от „виновниците“ за тяхната номинация.

За ярки постижения в областта на културно-историческото наследство, архитектура и естетизация на градската среда бяха наградени apx. Драгомир Йосифов и Денислав Сираков.Награда „Култура“ за произведение на изкуството или културно събитие за деца беше дадена на театър „Весел“, а призът за ярки постижения в областта на аудиовизуалните изкуства и фотографията беше отреден за творчески колектив „Co-interaction” в лицето на проф. Светослав Косев, гл. ас. д-р Атанас Марков и ас. Д-р Симеон Желев. За медии и публицистика в областта на културата беше отличен журналистът Николай Венков, а в категорията за  „Най-успешен дебют или изява на млад творец“ беше наградена Мария Павлова.

Церемонията завърши със спектакъла „Не сме от тях“ по Чудомир в изпълнение на артистите от МДТ „Константин Кисимов“.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *