Община Свищов връчи Годишните награди за образование и култура

С почетното звание „Достоен за Свищов“ бе удостоен художникът и дългогодишен главен уредник на ХГ „Николай Павлович“ Иван Бонев

В навечерието на 24 май Община Свищов отличи за пореден път най-изявените и успели личности в областта на културата и образованието.

Вземайки под внимание противоепидемичните ограничения през отминалата година, Общинското ръководство реши да не бъдат излъчени номинации в категорията „Деятел на културата за 2022 година“. В тазгодишната класация за образование и култура на Община Свищов бяха представени само номинации в категорията „Учител на годината“ и бе присъдено и най-голямото отличие в областта на културата и образованието на Община Свищов – „Достоен за Свищов“.

Наградата, която малцина са получавали през годините, тази година бе връчена на художника Иван Бонев. Роден през 1950 г. в крайдунавския град, той е изявена творческа личност с дългогодишно и трайно присъствие в културния живот на града. Наградата му бе връчена лично от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев.

В категорията „Учител на годината“ бяха наградени изявени учители във всеки един от етапите на образование, както следва: „Млад учител на годината“ – Теодора Христова, учител в СУ „Цветан Радославов“; „Учител на годината в предучилищен етап“ – Катя Дойчева, педагог в ДГ „Радост“; грамота „За заслуги“ – Едибе Юсуфова, педагог в ДГ „Радост“ – с. Царевец, изн. група с. Алеково; „Учител на годината в начален етап“ – Татяна Тодорова, учител в СУ „Димитър Благоев“; грамота „За заслуги“ – Росица Караманлиева, учител в СУ „Цветан Радославов“; „Учител на годината в прогимназиален етап“ – инж. Йорданка Илиева, учител СУ „Николай Катранов“; „Учител на годината в гимназиален етап“ – Асенка Папазова от СУ „Димитър Благоев“, Галя Иванова от СУ „Николай Катранов“, Миланка Узунова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и Татяна Митева от СУ „Цветан Радославов“; „Учител на годината в етап на професионално образование“ – Ивелина Йорданова, учител в СПГ „Алеко Константинов“.

Наградите на отличените учители бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, а всички номинирани получиха почетни грамоти „За високи постижения в образованието“, които им бяха връчени от ресорния зам.-кмет д-р Анелия Димитрова и началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева.

Галя Рошелова и Валентина Хистова – учителки в СУ „Николай Катранов“, и Искра Гайдарова – директор на Центъра за обществена подкрепа, получиха благодарствени писма от името на Общинското ръководство по повод на това, че оказаха незаменима помощ в социалното и образователно приобщаване на бежанците от Украйна в Свищов.

Тържествената церемония по връчване на Годишните награди за образование и култура завърши с концерт на трио „Тенорите, а в развлекателната част на празничната програма участие взеха децата от ДГ „Калина Малина“, ДГ „Зорница“ – изнесена група в с. Овча могила, ДГ „Слънчо“, ДГ „Чиполино“, ДГ „Радост“ и ДГ „Васил Левски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.