23 май – Търновград днес… преди години

1893 г.

В работническия клуб “Освобождение” Димитър Благоев изнася доклад за причините, довели до пропадане на занаятите, дребните търговци, земеделието, както и за средствата, посредством които те ще могат да се спасят от “грозящата ги опасност”.

1929 г.

Обявление № 4109, гр. В. Търново, 23 май 1929 год. Великотърновското градско общ управление обявява на интересующите се, на 11 ден от публикуване на настоящето в Държавен вестник от 3 до 4 часа сл. пладне в общинското управление ще се произведе търг с тайна конкуренция за отдаване на предприемач доизкарване общинския цветарник в гр. В. Търново. Стойността на предприятието възлиза на 230000 лева…”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 6, 27 май 1929 г

 1935 г.

„Настоятелството на д-во „Здравец” в заседанието си на 23 т. м. реши през настоящата ваканция да уреди две смени от по 45 колонисти. Първата смяна ще бъде девическа и ще замине за с. Арбанаси на 5 юлий, втората – мъжка, начиная от 1 август… За двете смени ще се вземат бедни ученици от първон. училища 32, от прогимназиите 26, от слетите гимназии 21, от търговската гимназия 8 и от стопанското училище 3. Настоятелството дири подходящ учителски персонал за рокводители”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 7, 30 май 1935 г.

1937 г.

По указание на Централното настоятелство от 23 до 30 май туристическото дружество “Трапезица” провежда Агитационна седмица.

1957 г.

В църквата “Св. Спас” се открива картинна галерия с произведения на търновски художници.

1959 г.

“Събота (23 май), навечерието на празника. Дъжд, но въпреки това салонът на Дома на офицера се изпълни с културни дейци, учащи се, граждани и военнослужещи, дошли да изразят почитта си към великото дело на славянските просветители Кирил и Методий”. Секретарят на изпълнителния комитет на Градския народен съвет др. Йордан Кирвиков изнесе доклад за делото на двамата братя и разцвета на нашата социалистическа култура. След това др. Йордан Илиев, секретар на Изпълкома на окръжния народен съвет, прочете Указ на Президиума на народното събрание, с който се награждават по случай 24 май училища и учители от нашия окръг”.

в. „Борба”, № 63, 26 май 1959 г.

1968 г.

* В изложбената зала на ул.”Георги Димитров” се открива Окръжна художествена изложба, в която са представени живописни, графични и скулптурни творби.

* Ансамбълът за народни песни и танци при образцово народно читалище “Искра” – Велико Търново заминава за Югославия.

*“Тази вечер (23 май – б. а.) в Дома на народната армия – Велико Търново ще дойдат на голям празник преподаватели и възпитаници на Висшия педагогически институт “Братя Кирил и Методий”, много граждани. Институтът има патронен празник и на него ще бъдат връчени първите дипломи на ония, с които започна историята си великотърновската Алма Матер. Тържеството ще се открие с концертна програма на първенците от общоинститутския фестивал, след което слово ще произнесе ректорът на института проф. Станчо Ваклинхиви ни потапят в атмосферата на отминалите години и ни припомнят позабравени събития и личности.ов. А накрая – раздяла и пожелания за сполука на първите 163 дипломирани випускници”.

 в. „Борба”, № 62-63, 23 май 1968 г.

 1969 г.

“Над 250 сдружени земеделци се събраха на 23 май в салона на Профсъюзния дом във Велико Търново. Другарят Иван Иванов – заместник председател на Окръжното ръководство на БЗНС, ги запозна с работата и решенията на Върховния съюзен съвет на БЗНС”.

 в. „Борба”, № 63, 27 май 1969 г.

1978 г.

* “Сътрудниците на “Борба” са най-добрите ни приятели, най-ценните ни помощници. Те свързват вестника с всички кътчета на окръга, чрез тях се докосваме до напрегнатите динамични делници на нашето съвремие, до мислите, които вълнуват обикновените трудови хора”.

* “От няколко години група специалисти от Окръжния исторически музей с ръководител н. с. Богдан Султов извършва интензивни археологически проучвания на открития край Павликени голям античен център за художествена, битова и строителна керамика.

Още при първите копки на тазгодишния археологически сезон сътрудникът на музея Ангел Мълчанков попадна на изключително ценна находка… В разрушения дом на тракийския земевладелец бе намерен мраморен бюст. Макар и силно повреден, бюстът притежава високохудожествени качества и свидетелства, че неговият автор е познавал до съвършенство каноните на античното изкуство. Според н. с. Богдан Султов бюстът изобразява Комод (син на римския император Марк Аврелий)”.

 в. „Борба”, № 60, 23 май 1978 г.

1983 г.

Техникумът по строителство “Георги Димитров” тържествено чества 40-годишния си юбилей.

1984 г.

“В сряда и четвъртък (23-24 май – б. а.) във Велико Търново ще се съберат децата-творци от цялата страна на свой Празник на детско-юношеското творчество на историко-патриотична тематика”.

в. „Борба”, № 61, 22 май 1984 г.

1986 г.

“Младежкият абитуриентски бал ще се състои на 23 май в Двореца на културата и спорта във Велико Търново с участието на изтъкнати естрадни изпълнители”.

в. „Борба”, № 60, 22 май 1986 г.

1996 г.

* “Огромни опашки се завиха вчера (23 май – б.а.) около няколко бензиностанции във Велико Търново, където все още имаше бензин А – 93 и А – 96. Наниз от коли и камиони се трупаха до колонките, но към обяд количествата се изчерпаха и, разочаровани, шофьори тръгнаха да търсят гориво в други общини”.

* “Ученически вестник “Междучасие” излезе в навечерието на 24 май… Инициатор и издател на “Междучасие” е Хуманитарната гимназия във В. Търново, но редакцията се стреми да обхване всички училища в града и общината.”.

в. „Борба”, № 100, 23 май 1996 г.

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.