Правят цех за рециклиране на пластмасови отпадъци в Павликени

Специална инсталация ще превръща изделията в сурово масло

ПАВЛИКЕНСКА ФИРМА ЩЕ РЕЦИКЛИРА НЕОПАСНИ ПЛАСТМАСОВИ ОТПАДЪЦИ В СВОЯ СОБСТВЕНА БАЗА В ГРАДА. Това ще се случи чрез монтиране на специална инсталация, която ще превръща изделията в сурово масло. Предвижда се преработката на 2500 кг суровина на ден, като всички остатъчни материали при процеса ще бъдат оползотворявани.

Инвестицията е на дружество „Унипак“ АД и вече е внесена за съгласуване в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Фирмата е производител на артикули от картон и микровелпапе, гъвкави флексопечатни опаковки и други. В резултат на извършваната дейност се формират пластмасови отпадъци, които представляват изрезки от полипропилен и полиетилен. Към настоящия момент тези отпадъци се предават на регионално депо Санадиново на база сключен договор, но идеята е в базата да се намери приложение и за тях, за да се затвори целият работен цикъл.

Предвижда се монтиране на инсталацията с компактен и напълно автоматизиран модул, която включва като компоненти мелница за раздробяване на суровината, буфер, специален вход за въвеждане на материала в херметически изолиран реактор и т.н. Ще има охладителна система към техниката, с чиято помощ нискотемпературният поток на охлаждащата вода може да бъде надеждно подсигурен в случай на по-високи температури на околната среда, за да бъдат отделени и нискокипящите компоненти.

Произведеният продукт, изведен от инсталацията, ще съдържа 85% сурово масло, 12% пиролизни газове и малко количество твърд остатък.

Във връзка с инсталирането и монтирането на съоръжението ще се ползва съществуващата техническа инфраструктура, като не се налагат изкопни или взривни дейности. Цехът ще бъде разположен върху площ от 200 кв. м.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.