През лятото започват строежа на новото тренировъчно игрище за 290 000 долара

Спортното съоръжение на мястото на бившата ледена пързалка ще разполага със съблекалня и 6 паркоместа

Новото тренировъчно игрище на мястото на бившата ледена пързалка ще бъде построено тази година, научи в. „Борба” от зам.-кмета на Велико Търново Георги Камарашев. Вероятно е строежът да започне през лятото, а през септември-октомври да се полага естественото тревно покритие, уточни арх. Николай Миладинов, автор на архитектурната част на идейния проект, с който медията ни разполага. Старият трафопост ще бъде съборен, но ще се прави нов, в северозападна посока от сегашния. За него има отделен терен, съгласувателните процедури са към края си, след което от Общината ще бъде издадено строително разрешение и реално строителството на игрището може да започне. Вече се изместват част от елкабелите, видя нашият екип.

Имотът с решение на Общинския съвет е отдаден на БФС за срок от 30 години, като федерацията се задължава със собствени средства в размер на 290 000 долара да построи тренировъчното игрище. То включва игралното поле с естествено тревно покритие, топкоуловителна ограда с височина 8 метра за късите страни и 6 метра за дългите, автоматизирана поливна система, дренажна система и част от подпорна стена по протежение на ул. „Йоновка”. Изграждането на останалата част от подпорната стена е задължение на Общината, за което има отделени около 60 000 лв., включени в актуализираната Инвестиционна програма за 2022-ра. Стената ще е готова до месец. Самото игрално поле за тренировъчна и състезателна дейност ще е със стандартни размери 100 на 64 метра и на него ще могат да се провеждат и международни срещи, защото отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА. Около него са предвидени 3-метрови ивици за обслужваща зона.

Игрището ще има три входа. Единият ще е откъм ул. „Йоновка”, където се предвижда да бъдат обособени 6 паркоместа за леки коли и бусове, обслужвани от „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД. Вторият вход ще е откъм стадиона и е за техниката, която ще обслужва терена. Играчите ще влизат от трети вход, в близост до сградата към стадиона, където се провеждат тренировки по бойни изкуства и ред други. В нея ще бъде съблекалнята за играчите.

„Хубавото е, че тренировъчната база за деца и юноши от Великотърновска община е в близост до стадиона и това оправдава влагането на средства”, коментира арх. Миладинов. Тя ще бъде с контролиран достъп, на нея ще могат да се провеждат и ученически състезания и турнири за различни възрастови групи.

Стопанисването на игрището е задължение на БФС, който най-вероятно ще го преотстъпи на Общината.

Целият терен, на който ще се прави игрището, е от 10,3 декара и освен ледената пързалка там някога са се провеждали тренировки по футбол, мятане на диск и копие. През 2009 г. върху него бе учредено право на строеж, а конкурса спечели частният инвеститор от Плевен „Хоризонт – Иванов”. Неговите намерения са били да строи сграда с магазини и подземни гаражи, а отгоре тренировъчно игрище. Първоначално фирмата поискала отсрочка заради кризата, а после така и не се възползвала от 5-годишния период за реализацията на инвестиционните си намерения. Кметът Даниел Панов стартира нова процедура и през 2015 г. Община Велико Търново успя да си върне стопанисването на имота.

За в бъдеще подпорната стена в северната част на игрището ще бъде разрушена, а на нейно място ще се изгради нова с дължина 120 метра, уточни арх. Миладинов. Между нея и улицата пред блоковете, която сега плаче за ремонт, ще бъде направен паркинг с 27 места за свободен достъп. Ако Общината намери средства.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

One thought on “През лятото започват строежа на новото тренировъчно игрище за 290 000 долара

  • 23.05.2022 в 15:36
    Permalink

    „Вероятно е строежът да започне през лятото….Ако Общината намери средства“

    Бъдещо невероятно време, нашата Община трябва да й пишат заслуги за изобретяване на още едно граматическо време за спрежение на глаголите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.