Швейцарците не са се отказали от Летище Горна Оряховица, подготвя се и изграждането на интермодалния терминал

Швейцарско търговско дружество е заявило намерение за придобиване на капиталово участие в концесията на Летище Горна Оряховица, заяви транспортният министър Николай Събев по време на парламентарния контрол. Става дума за дружеството „Ювелис груп”, което прояви интерес към аеропорта и не се е отказало от намерението си да изкупи дяловете от сегашния концесионер. С тази цел швейцарците дори учредиха в края на миналата година дъщерното дружество „Ювелис еърпорт Горна Оряховица”, но в началото на 2022 г. министър Събев заяви, че министерството не е съгласно да се прехвърля концесията и че сегашният концесионер трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си. Очевидно промяна в позицията на транспортното министерство има, а министър Събев потвърди, че предложението на швейцарците е актуално и в момента се прави анализ на подобна сделка. От резултатите на този анализ ще е ясно дали инвеститорът отговаря на критериите, заложени в първоначалната конкурсна документация за концесията, и дали има възможности да изпълни поетите ангажименти от сегашния концесионер. Така смяна на концесионера на Летище Горна Оряховица е много вероятно да се осъществи, още повече че имало и други потенциални инвеститори. „Целта на държавата е да осигури най-добрите възможности за развитие на летището чрез най-добрия, качествен и сигурен инвеститор”, заяви от парламентарната трибуна министър Събев.

Договорът с настоящия концесионер – консорциума „Гражданско летище Горна Оряховица“, в който 95% държи фирма, индиректно свързана с бизнесмена Румен Гайтански, е от 2016 г. и е за 35 години. За първите 4 години концесионерът трябваше да инвестира 22 млн. лева от общо 32 млн. лв., но реално направените инвестиции са само 5,4 млн. лева. Oтдeлнo изплaтeнитe кoнцecиoнни възнaгpaждeния oт юли 2020 г. дo мoмeнтa ca в paзмep мaлкo нaд 111 xиляди лева.

Държавата не се е отказала и от изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица. В момента се изготвяла документация за обществена поръчка, като одобрение за финансиране може да се очаква още това лято.

Ана РАЙКОВСКА

3 thoughts on “Швейцарците не са се отказали от Летище Горна Оряховица, подготвя се и изграждането на интермодалния терминал

 • 23.05.2022 в 11:04
  Permalink

  Добре звучи швейцарско търговско дружество, но дано не се окаже, че е с български собственик. Че нашите хора обичат да правят такива постановки. Я американска фирма, я швейцарска – а отсреща чист шоп с минало или роднини в ДС.

  Отговор
 • 23.05.2022 в 13:31
  Permalink

  В най лошият случай да се молим да не е Сицилианската мафия. Тя напълни Швейцария, сега завзема Европа и търси такива като нас, които не могат да си вършат работата сами, за лапни шарани.

  Отговор
 • 23.05.2022 в 21:48
  Permalink

  По- добре швейцарци отколкото перничани да го вземат на концесия!Ще стане летище,,Дупница“

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.