24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Уважаеми учители,

Уважаеми дейци на просветата и културата в община Стражица,

Уважаеми съграждани,

За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през вековете, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник. Това е Денят на буквите, на просветата, на духа.

На този ден ние се прекланяме пред славното дело на братята Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на техните ученици – великите първоучители, съхранили корените на българската идентичност.

Днес е денят, в който отдаваме почит към всички радетели за духовност, съхранили през вековете нашата словесност и култура, и към всички, които със своя неуморен труд и творческа енергия продължават това дело, за да ни дарят с духовни сили и културен разцвет, които ще пребъдат и през идните поколения.

Уважаеми учители,

Вие показахте, че няма сила, която може да сломи Вашия дух. Вие изпълнявате с гордост своята мисия – да учите, образовате и градите мирогледа на младото поколение. Само хора, отдадени на професията, могат да поддържат жив пламъка и любовта към образованието, да го влеят в сърцата на своите ученици.

Уважаеми читалищни деятели,

Народните читалища са светилище и пазител на българската духовност, образователен център и школа за родолюбие и вдъхновение. В олтара им са положени духовността и традицията, обредите и обичаите, ритуалът на душевността на българина.

Пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Йордан Цонев

Кмет на община Стражица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.