Свят

Европейската централна банка пуска цифрова валута

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос

Очаква се Европейската централна банка да пусне „прототип“ на цифрова валута на централната банка (CBDC) през следващата година, каза управителят на френската централна банка Франсоа Франсоа Вилроа дьо Гало по време на Световния икономически форум в Давос.

„Ще имаме прототип в ЕЦБ до края на 2023 г.“, обеща той.

Въпреки това Франсова дьо Гало подчерта, че съществува голяма предпазливост относно концепцията за пускане на CBDC – цифрови валути на централните банки.

Коментарите отразяват заключението на срещата на високо ниво на управителите на централни банки в Цюрих през миналата седмица и идват, тъй като 90% от централните банки по света казват, че или разработват, или изучават концепцията за CBDC (central bank digital currency).

Криптовалутите и блокчейн технологията са централна тема на дебат в Давос тази седмица. Въпреки това, сред присъстващите има значителен скептицизъм относно много аспекти на дигиталните активи, особено след като през последните седмици имаше рязък спад в стойността на цифровите активи като биткойн, докато т.нар. „стабилните монети“ (stablecoins) като Luna и Terra се сринаха.

Според Драги вероятността от рецесия в еврозоната е малка, но напоследък се е увеличила.
„Някои stablecoins заслужават името си, но има други, които не го правят“, посочи от своя страна и управителят на МВФ Кристалина Георгиева, която въпреки това призна, че „идеята за цифрови валути на централните банки се движи толкова бързо, че МВФ трябва да я прегърне“.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *