Учениците от Лясковска община шестваха, пяха и танцуваха за празника на буквите

В празничния ден Лясковец се изпълни с усмихнати лица на ученици, учители, просветни и културни дейци, граждани, които бяха излезли на централната улица и площада, за да изпитат вълнението от най-българския празник. По централната улица „Трети март“ по традиция премина празничното шествие на учениците от двете лясковски училища – Средно училище „Максим Райкович“ и Начално училище „Цани Гинчев“. Деца от 1-ви до 12-и клас шестваха развълнувани, славейки този важен за нашия народ ден, като носеха знамето на училището, портрети на патрона, ленти „Отличник“ и развяваха знаменца.

Традиционно се състоя и тържествен концерт, тематичен с празника, който протече пред публика в салона на читалище „Напредък-1870“. В него се включи училищният хор на гимназията, изпълнявайки „Химн на Кирил и Методий“, с който бе открит празникът. Рецитал „На славянските учители“ на ученици от СУ „Максим Райкович“ бе представен в прослава делото на братята Кирил и Методий. Песни и стихотворения в тематиката на всенародния празник със заглавия „Щом отворя шарената книжка“, „Буквички“, „Вече мога да чета“, „Междучасие“, „Настроение“ и други изпълниха децата от двете училища. С танци се представиха както клубът на НУ „Цани Гинчев“ – „Буровче“, така и мажоретният състав при СУ „М. Райкович“ – „Звездички“. Те изпълниха за събралите се в салона учители и родители танците „Вено, Невено“ и „От векове за векове“. Освен аплодисментите на публикатаза старанието и всеотдайността си учениците получиха и поздравление от кмета на общината д-р Гецова, която ги приветства и им пожела здраве, успех в училище и да пазят и обичат своя род и език.

В навечерието на празника на буквите се състоя голям концерт и в читалището на село Джулюница. В него със свои изпълнения се изявиха малчуганите от „Сладкопойна чучулига“, които празнуваха заедно с по-големите деца от Обединено иновативно училище „П. Р. Славейков“. Изявата беше съвместно организирана и с читалището в селото и събра много родители и гости. От името на общинския кмет д-р Гецова поздравителен адрес към просветните и културните дейци, към учениците и децата от Джулюница поднесе Геновева Петрова – специалист „Детски градини и училища“ в Общинска администрация. Програмата в Джулюница откриха най-малките – децата от детската градина. Те танцуваха като малки калинки, джентълмени и приятели, рецитираха стихчета и пяха песни и показаха, че са готови за първи клас. По-големите – учениците от училището, развеселиха публиката с нов прочит на приказката „Рибарят и златната рибка“. Имаше много стихове, песни, танци и разбира се – футбол. В края на тържеството учениците с високи постижения през учебната година и завоювани призови места на различни състезания бяха наградени с грамоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.