Връчиха наградите от третото издание на конкурса „Яна Язова – Христо Смирненски“

За награждаването в Сухиндол пристигна и роднина на известната писателка

 

Журито и част от наградените в тазгодишното издание на конкурса.

На тържествена церемония в Сухиндол бяха връчени наградите от третото издание на конкурса за поезия и проза „Яна Язова – Христо Смирненски“. Тази година конкурсът се проведе по-рано в чест на 110 години от рождението на Яна Язова.

Първото място в раздела за проза беше спечелено от Евгения Динева от София, втора остана Мирослава Дачева от Плевен, а третото място беше присъдено за Емилия Илиева от Велико Преслав.

В категорията за поезия конкуренцията също беше оспорвана. В крайна сметка първото място заслужи Теодора Милева от София. Втори се класира Симеон Иванов от Варна, а третото получи Яна Янкова от Добрич.

Тази година журито беше председателствано от д-р Петър Величков, който е редактор на вестника към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и един от изтъкнатите изследователи на Яна Язова. В състава бяха още уредникът на къщата музей „Емилиян Станев“ д-р Радка Пенчева и писателят историк Николай Иванов.

С поздрав към всички се обърна кметът инж. Пламен Чернев, който заедно с председателя на местния парламент Борислав Вълев са радетелите за създаване на конкурса преди няколко години.

„Искам да благодаря на всички вас, че участвате в този конкурс. Яна Язова оставя диря в нашата литература. В трудните времена, в които живеем, имаме нужда и от духовна храна, която ще спаси Отечеството ни“, каза кметът инж. Пламен Чернев.

Сред гостите на награждаването беше и прекият наследник на Яна Язова – Георги Маринов, който по професия е учител, а към този момент е началник на Регионалното управление на образованието в Габрово.

„Изненадах се, че когато потърсих трилогията на Яна Язова, я нямаше в книжарниците и трудно си я намерих, за да я купя преди години. Радвам се, че Община Сухиндол е направила така, че чрез Яна Язова са уважени учениците и участниците в този конкурс по случай 24 май“, каза Георги Маринов.

По време на награждаването беше открита и документална изложба, посветена на Яна Язова. Неин автор е писателят Николай Иванов. Експозицията беше представена и в Националната библиотека в София, където събитието уважи вицепрезидента Илияна Йотова.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.