25 май – Търновград днес… преди години (допълнена)

1852 г.     Във Велико Търново е роден Филип Симидов. Изявен деец на националноосвободителното ни движение, талантлив творец, редактор на вестник „Нова България”… По искане на Христо Ботев той изработва за легендарната му чета знаме, известно като „Гюргевско“, върху което рисува с маслени бои коронован лъв, изправен на задните си крака и готов за бой, с надпис над него „Свобода или смърт”, а под него „На оружие, братя“. След края на Руско-турската война 1877-1878 г. е награден със сребърен медал за храброст – Георгиевска лента. В свободна България Филип Симидов заема редица отговорни постове. Бележитият великотърновец умира през 1925 година.

1872 г.

Известният български духовник и един от водачите на черковно-националната борба Иларион Макариополски (Стоян Стоянов Михайловски) е избран за търновски митрополит. Роден през 1812 г. в Елена. Бъдещият търновски митрополит приема монашество в Хилендарския манастир през 1832 година. Там той полага грижи за заточения по това време Неофит Бозвели. Иларион Макариополски е близък приятел и сподвижник на Георги Сава Раковски, участник в борбата на Търновската епархия против гръцките владици, епископ и предстоятел на Българската църква в столицата на Османската империя (1858 г.). През 1859 г. той участва в разтурянето на унията в Кукуш. На 3 април 1860 г. по време на така наречената Великденска акция видният ни земляк не споменава името на цариградския патриарх. Според църковните канони чрез това си деяние той фактически отхвърля неговата власт, поради което е заточен повторно в Света гора (1861–1864 г.) заедно с подкрепилите го владици Авксентий Велешки и Паисий Пловдивски. След учредяването на Българската екзархия е член на Временния смесен екзархийски съвет и на първия Синод. Иларион Макариополски умира през 1875 г. Погребан е в двора на българската църква „Свети Стефан“ в Цариград.

1908 г.

Населението от града и региона участва в редовните избори за XIV обикновено народно събрание, проведени по избирателния закон, приет от XIII ОНС и утвъден с княжески указ № 464 от 13 декември 1906 година.

1919 г.

* Настоятелството на туристическото дружество “Трапезица” провежда заседание. На него се обсъждат въпросите, свързани със строежа на Туристическата хижа по време на “Голямата война”, както и с възобновяването на туристическата дейност в мирновременните условия.

* По време на XXII конгрес на БРСДП (т.с.) великотърновските представители подкрепят преименуването й на БКП (т.с.) и приемат курса към болшевизация.

1937 г.

На тази дата изтича крайният срок за заплащане на пътния данък за превозните средства ( автомобили, файтони, кабриолети, коли, гальоти ( двуколки). След 25 май пътният данък се събира с 50% увеличение, като движението на превозното средство спира до заплащането на дължимата сума заедно с наказателната лихва.

1962 г.

Умира Константин Атанасов Джангозов от Велико Търново. Той е изтъкнат български архитект. Негово дело са редица обществени сгради по бул. “Витоша” – София, управлението за архитектура и благоустройство на ул. “Сердика”, Националния съвет на Отечествения фронт в столицата и много други. Автор е на много трудове по архитектура.

1968 г.

“Възпитаниците на Висшето народно военно училище “Васил Левски” отпразнуваха 13-та годишнина от подписването на Варшавския договор с възпоменателен митинг. В събота вечерта (25 май – б. а.). За да участват в тази проява, пристигнаха военните аташета при посолствата в София на държавите участнички във Варшавския договор”.

 в. „Борба”, № 64, 28 май 1968 г.

1985 г.

Старостоличани вземат решение за събиране на помощи за населението на Бангладеш, попаднало под ударите на тропически циклон, който нанася огромни материални щети и отнема живота на около 10 000 души.

 1988 г.

 ВТУ “Кирил и Методий” отбелязва тържествено 25 – годишния си юбилей.

В. „Борба“, 1996 г.

1996 г.

“Сред стотиците хиляди посрещачи на Симеон Втори и съпругата му Маргарита, дошли на столичното летище в събота (25 ма – б.а.), бяха и група великотърновци, водени от председателя на Движението за конституционна монархия “Корона” към федерация “Царство България” г-н Петър Цанев. “Ваши Величества, великотърновчани Ви очакват в старата столица!”, пишеше на транспаранта на великотърновските монархисти”.

 в. „Борба”, № 101, 27 май 1996 г.

1998 г.

* „Зам.-областният управител д-р Румен Рашев се оттегли от Инициативния комитет за честване 90-годишнината от обявяване Независимостта на България – 22 септември, съобщи самият той на пресконференция“.

* „Дванадесетокласниците на СОУ „Емилиян Станев“ първи отпразнуваха навлизането си в света на големите тази година. Младите момичета и момчета, стегнати в костюми от по 500 000 лв., влязоха в интерхотела под проливен дъжд и с надеждата, че ще им върви като по вода. 15 долара струваше вечерята им в престижния ресторант на старата столица“.

 в. „Борба”, № 98, 25 май 1998 г.

* „Ден на испанската и испано-американската култура започнаха вчера (25 май – б.а.) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Те се организират за първи път по инициатива на испанския лектор във висшето ни училище Хосе Антонио“.

 в. „Борба”, № 99, 26 май 1998 г.

2005 г.

* “Близо една трета от работниците на великотърновската “Топлофикация” се съкращават. Около 30 служители вече са получили предизвестия, че си отиват. Чистката обхваща всички длъжности и отдели”.

* “Учителят по музика от Езиковата гимназия – Велико Търново, Красимир Узунов гласи за края на учебната година грандиозен благотворителен концерт на талантливи деца, които са негови ученици. Идеята на даскал Узунов е концертът да се казва “Езикова гимназия – Красимир Узунов и приятели”.

 в. „Борба”, № 99, 25 май 2005 г.

* За първи път великотърновци използват пусната в обръщение от БНБ разменна монета от петдесет стотинки.

* В изкопа на новостроящата се жилищна сграда на великотърновската улица „Вела Пискова“ се сриват тонове земна маса и асфалт. По този повод в брой 101 на вестник „Борба“ четем: „Районът веднага е отцепен от полицаи… За щастие няма пострадали. Само на 2-3 метра от рова се намират няколко кооперации и къщи“.

2009 г.

„За пръв път в старата столица започна безплатно ваксиниране на населението срещу Кримска треска, съобщи д-р Веска Войчева от РИОКОЗ – Велико Търново. В имунизационния кабинет в инспекцията вече е започнала ваксинацията на желаещите граждани. С тази ваксина ще бъдат ваксинирани и рискови групи от населението, при които има по-голяма опасност да се разболеят от коварната кърлежопреносима инфекция, обясни още д-р Войчева. За щастие през последните години случаи на това заболяване в нашата област не са отчитани“.

 в. „Борба”, № 95, 25 май 2009 г.

2010 г.

457 хил. лв. са заложени за интериорното решение на мултимедийния център „Царевград Търнов”, който ще се изгражда по проект „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново…

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов” ще визуализира живота на различните социални слоеве във Второто българско царство, техните нрави, обичаи, бит и одежди. В него ще има редица възстановки на сцени и интериори с помощта на фигури, облечени в копия на автентични костюми. Фигурите ще бъдат изработени в естествена големина от полиестерна смола, а откритите части (лица, ръце) ще бъдат живописвани…

Центърът ще се намира на ул. „Никола Пиколо”, в непосредствена близост до площадката за наблюдение на спектакъла „Звук и светлина”.

 в. „Борба”, № 97, 25 май 2010 г.

Първа страница на „Борба“, 1993 г.

2016 г.

„ШИРОКО КОМЕНТИРАНИЯТ РЕМОНТ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА УЛИЦА „МАГИСТРАЛНА“ ТЪРПИ СЕРИЯ КОРЕКЦИИ, потвърди зам.-кметът на общината проф. Георги Камарашев. Заради неразчетени разстояния са демонтирани и преправени бетоновите елементи, с които се оформя зелен пояс между платната в двете срещуположни посоки.

 в. „Борба”, 25 май 2016 г.

Тодорка НЕДЕВА

РИМ– ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

 


От страниците на вестник „Борба“

2016 г.

* Антъни Иванов с нов рекорд на европървенството в Лондон. Нов национален рекорд и олимпийски норматив за игрите в Рио де Жанейро записа великотърновският плувец Антъни Иванов на Европейското първенство в Лондон. Възпитаникът на Роза Георгиева спечели серията си на 100 метра бътерфлай с време 53,69 секунди. Предишният му рекорд беше от 53,86 секунди по време на турнира „Мултинейшънс“ в София през април. Норматив „Б“ за Олимпийските игри в Рио е 54,19 секунди, а норматив „А“ – 52,36 сек. В крайното подреждане при мъжете на 100 метра бътерфлай, 16-годишният Антъни е 24-ти. Най-добро класиране той направи на 200 метра бътерфлай, където завърши на девето място и постави рекорди за младежи и мъже.

* Огнеборци вадят змии от коли. Огнеборци вадиха змии от леки автомобили през почивните дни във В. Търново. Първият сигнал постъпил от ул. „Райна Княгиня” в кв. „Чолаковци”. Когато отворил вратата на колата си, собственикът видял вътре нещо сиво, което се мушнало под седалката. Огнеборците бързо успели да измъкнат „нещото”, което се оказало безобиден смок. Вторият сигнал в пожарната дошъл от ул. „Велики Преслав”. Хора забелязали голям смок, който изпълзял от треволяците в двора на Новата болница и се шмугнал във возилото. Той също бил изваден. По същото време пожарникарите в Полски Тръмбеш пък реагирали на сигнал за трети смок в подлез.

* Обвиниха жена в двойно гласуване. Жителка на Горна Оряховица е обвинена в двойно гласуване на местните избори миналата година. Неизвестно как, под носа на членовете на избирателната комисия К.К. успяла да се вмъкне два пъти в избирателната стаичка и пуснала две бюлетини за своите избраници. След като изборното нарушение било констатирано, жената била предадена на прокуратурата. Предстои държавното обвинение да реши дали тя да отиде на съд.

* Премиерата на музиката към новото шоу на Царевец препълни залата на театъра. ПРЕМИЕРАТА НА МУЗИКАТА КЪМ НОВИЯ АУДИО-ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ НА ЦАРЕВЕЦ „АСЕНЕВЦИ“ ПРЕПЪЛНИ МИНАЛАТА ВЕЧЕР САЛОНА НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Стотици търновци дойдоха, за да чуят как ще бъде озвучено шоуто и успяха да се насладят на живото изпълнение на хора и оркестъра на Държавната опера в Русе. Композиторът на музиката Николо Коцев също уважи събитието и се качи на сцената, за да разкаже как и колко дълго време е изучавал времето на Асеневци, за да се подготви и вдъхнови за симфоничната поема. Маестро Найден Тодоров дирижира хора и оркестъра, които освен с музиката към „Асеневци“ зарадваха търновци с изпълнение на популярни арии от най-известните световни опери. Премиерата започна с прожекцията на мултимедиен филм, създаден от режисьора Румен Ганев по художествени творби на Тодор Ангелиев. В лентата участва и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, който разказва как се е родила идеята за новия спектакъл.

* Випуск 1966 на ОУ „Доктор Петър Берон” – Дебелец, се събра на традиционната другарска среща навръх 24 май в ресторанта на Пешо Морския. Бившите съученици се събират на всеки пет години, а на последната им среща специален гост бе първата им класна ръководителка госпожа Стефка Стефанова. Организатор на срещите е Райчо Николов.

* Хванаха трима преписвачи на втората матура. ТРИМА ПРЕПИСВАЧИ БЯХА ЗАЛОВЕНИ НА ВТОРИЯ ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Работите им са анулирани и преписвачите ще трябва да се явят на поправителната матура, каза началникът на Регионалния инспекторат инж. Розалия Личева. Двама от хванатите абитуриенти са заложили на традиционното преписване, а третият дванадесетокласник е бил засечен да носи в себе си втори мобилен телефон, който не е предал при влизане в залата.

* Започна санирането на 40-годишните панелки в „Чолаковци“. Първите две сгради вече се реконструират, а още 16 чакат да ги направят. Инвестицията е за над 10 млн. СИВИТЕ И НЕУГЛЕДНИ ПАНЕЛКИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“ ПРИДОБИВАТ НОВ ОБЛИК. ВЕЧЕ ЗАПОЧНА САНИРАНЕТО НА ДВА БЛОКА В ЖИЛИЩНИЯ РАЙОН, КАТО ПРОЕКТЪТ ЩЕ ОБХВАНЕ ОЩЕ 16. Така почти всички кооперации в „Чолаковци“, които са правени преди повече от 40 години, ще имат нова визия, а обитателите им ще живеят по-комфортно. Около 1,5 млн. струва обновлението на първите два блока, което вече е в ход. Доскоро никой от живущите в квартала не се надяваше, че сградите, правени по соцтертип, могат да изглеждат добре, но вече оптимизмът надделява.

* Бившите казарми в Горна Оряховица стават индустриална зона. ДО КРАЯ НА ЮНИ ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЩЕ ПОДАДЕ В ИКОНОМИЧЕСКОТО МИНИСТЕРСТВО ПАРЦЕЛИ ЗА ИНВЕСТИЦИИ, които са вече в регулация. Става дума за близо 300 декара площ, на която ще се оформи индустриална зона и която миналата година държавата предостави на кметството. Това са терените на бившите казарми в железничарския град, които вече са обособени на 15 парцела, вкарани са в регулация и за тях има отделни УПИ-та, увери кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. По думите му, терените, за които вече има запитване от потенциални вложители, ще бъдат подадени в министерството на икономиката, откъдето съответно ще ги предложат на бъдещи инвеститори, като след проявен интерес кметството се ангажира да направи необходимата пътна инфраструктура и комуникации. Вече има запитвания за тези места, които в момента се охраняват от частна фирма по договор от местната администрация, за да няма кражби и набези.

* Даниел Панов и Ирина Бокова откриха паметник на Илиян Николов. КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ И ГЕНЕРАЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО ИРИНА БОКОВА ОТКРИХА ПАМЕТНИКА НА СЪЗДАТЕЛЯ НА СТАРОПЛАНИНСКИ СЪБОР „БАЛКАН ФОЛК” ИЛИЯН НИКОЛОВ. Монументът е разположен в Алеята на творците до Държавната художествена галерия „Борис Денев“. Автор на барелефа е Иван Николов, докторант във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Той е работил под ръководството на проф. Константин Денев заедно с арх. Лъчезар Лалев, който също е част от екипа. Паметникът е висок два метра, тежи около 4 тона, а огромният мраморен блок за него е предоставен от университета. Изграждането на паметника е подкрепено от подписите на повече от 3000 българи от цялата страна, които са пазители на идеята за запазване на фолклорните традиции. Идеята за паметника е на президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали Калоян Николов.

* Уникален фестивал на модерното изкуство в Елена, който ще се помни дълго. Възрожденска Елена не помни по-пъстър, весел, игрив, емоционален празник от фестивала на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“. Той събра в понеделник стотици хора – местни и гости, млади и стари, танцьори и занаятчии, професионалисти и начинаещи. Централната улица се превърна в чаршия на занаятите, а в творчески работилници, пръснати из града, майстори учеха деца и възрастни на умения и сръчности. Новата сцена на централния площад издържа на буйните танци и ритми, които се вихриха през целия ден. Модулната сцена, оборудвана с озвучителна и осветителна техника, както и фестивалът станаха възможни благодарение на спечеления проект от общината по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“, финансиран с над 92 000 евро по механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Идеята е това събитие да стане традиционно за културния живот на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.