Готвят голяма промяна на движението във Велико Търново, 9 основни улици стават еднопосочни

Ограничават скоростта до 30 км по второстепенните отсечки, отварят и над 300 свободни паркоместа

 

НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО И ПАРКИРАНЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОДГОТВЯТ ОТ КМЕТСТВОТО. Множество улици в широкия център на града стават еднопосочни, оформят се стотици свободни паркоместа, а на второстепенните улици скоростта за движение се ограничава до 30 км. Планът е възложен на „Института по транспортно строителство и инфраструктура“ ООД и е разработен от д-р инж. Христо Грозданов, инж. Кирил Станчев и инж. Иван Марков. За него са използвани компютърни модели на трафика.

Едно от главните изменения обхваща ул. „Мария Габровска“, която е в съседство с най-голямото училище в региона – „Емилиян Станев“. От двупосочна тя става еднопосочна от запад на изток. По дължината на отсечката се предвижда обособяване на 51 паркоместа.

 

ИЗЦЯЛО СЕ ТРАНСФОРМИРА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ОКОЛО КОМПЛЕКС „ИВАЙЛО“

 

Ул. „Захари Стоянов“, която преминава северно от стадиона, също от двупосочна става еднопосочна с движение от изток на запад, а по посока на движението и тук се създават над 50 безплатни паркоместа. Паралелната й – „Филип Тотю“, също ще допуска преминаване на автомобили само в едната посока – от запад на изток, и става паркинг с 22 свободни места. От двупосочни в еднопосочни се превръщат и локалните отсечки около ПМГ – ул. „Вела Благоева“ и „Хан Аспарух“, а по протежението им се оформят свободни паркоместа. В района на пазара също се ограничава посоката на движение по ул. „Вела Пискова“. Планирано е колите по нея да се движат само към „Любен Каравелов“, но тук места за паркиране няма да се правят. Същото ще се случи и на улиците „Момина крепост“ , „3 март“ ,„Средна гора“ и „Стара планина“.

Едни от най-големите промени и ограничения на движението в двете посоки готвят около стадион „Ивайло“.

ОГРАНИЧАВАТ СКОРОСТТА ДО 30 КМ ПО ВТОРОСТЕПЕННИТЕ УЛИЦИ

 

Проектът за нова организация на движението в старата столица предвижда и намаление на скоростта до 40 км на главните и 30 км за второстепенните отсечки. По-висока скорост ще се допуска само в районите, където градските улици поемат и националния трафик.

От кметството наскоро обявиха, че приемат препоръки и коментари на проекта за организация на движението. Едни от най-съществените са – да се поставят светофари за пешеходци пред Студентския стол и в района на пазара, както и да се промени предимството край „Банка ДСК“. Доста граждани на старата столица негодуват и срещу ограничението на скоростта на широки улици, като новия път към кв. „Зона В“, например. Мнозина предлагат и главната „Никола Габровски“ да бъде забранена за паркиране. Крайната дума за въвеждането на новата организация на трафика ще има Общинският съвет, а утвърждаването й ще стане до есента.

Стилян НАЙДЕНОВ

6 thoughts on “Готвят голяма промяна на движението във Велико Търново, 9 основни улици стават еднопосочни

 • 25.05.2022 в 13:57
  Permalink

  Къде ги отварят тези паркоместа?! Нали и до момента хората са си спирали коли по тези улици!

  Отговор
 • 25.05.2022 в 14:57
  Permalink

  Сега „отварят“ паркоместата, а догодина току-виж същите места станали и платени…

  Отговор
  • 25.05.2022 в 18:31
   Permalink

   Защо да чакат догодина, може и наесен

   Отговор
  • 25.05.2022 в 22:16
   Permalink

   Със сигурност.

   Четох мненията във формата за публично обсъждане и какво да кажа – хората са написали толкова практични идеи, тия в Общината кой знае колко пари наринаха за да им направят прокт Мария Габровска да станела еднопосочна.
   Некадърници!

   Отговор
 • 27.05.2022 в 14:29
  Permalink

  Защо не направят допитване до хората преди да ангажират екип от София, Перник или Бобовдол да решава нещо за търновските улици? Накрая да приложат най-удобните за търновци идеи.

  Отговор
 • 27.05.2022 в 19:51
  Permalink

  Да вземат да сложат легнали полицаи преди всеки вход на голямото кръгово. Влизат като камикадзета, с над 50км. Докато тръгне другия и са отгоре му.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.