26 май – Търновград днес… преди години

1925 г.

Командирът на 18 пехотна Етърска дружина изпраща 159 войници, подофицери и офицери да арестуват комунисти и земеделски дейци. Акцията е в отговор на извършения атентат в софийската катедрала “Св. Неделя” ( 16 април 1925 г.).

 

1948 г.

Закрива се киното към читалище “Надежда”. Така се ликвидира основното и редовно приходно перо в бюджета на най-старата и авторитетна културна институция в града. Намаленият по този начин бюджет дава отражение върху цялостната читалищна дейност.

1953 г.

На проведеното организационно събрание на читалище “Надежда” в присъствието на секретаря на Общия читалищен съюз Трифон Трифонов се съобщава за решението на Градския народен съвет да се създаде щатен оркестър.

1954 г.

* “Цялата младеж в нашата страна с небивал ентусиазъм изпълнява своите производствени планове, за да претвори в дело решенията на Третия конгрес на ДСНМ. Не остават назад и младите работници от ф-ка “В. Мавриков” – Търново. Младежите от смяна “Б” – тъкачен цех, излязоха с призив-обещание към останалите младежи и обещаха да дават 98 на сто първокачествена продукция и 104 на сто производство на тъкани”.

* “Работниците от ф-ка “Балкан” – Търново питат кога най-после тяхната радиоуредба ще се свърже с градската радиотранслационна централа, кога ще се създаде към нея програмна комисия, за да започнат и местни радиопредавания”.

  в. „Борба”, № 42, 26 май 1954 г.

1959 г.

         * “Бригадирски митинг се състоя в Трета смесена гимназия в Търново. Секретарят на ученическия комитет на Комсомола Ив. Павлов говори за резултатите от разяснителната работа във връзка със записването на бригадири. С голям възторг учениците посрещнаха думите му, че всички младежи масово ще се включат в бригадирското движение”.

         * “Кому не се случвало да вземе за вкъщи някоя кутия консерва била тя от зеленчук, месо, риба, буркан с компот и пр., или някоя бутилка бира, лимонада, шипково пиво, които напоследък за по-качествено съхранение се затварят с кронкоркови запушалки. Обаче с каква мъка става отварянето им! Използват се кухненски ножове, клещи, гвоздеи и други остри предмети, които са неудобни и не са редки случаите да се счупват, но се нащърбяват бурканите или бутилките и при връщането им в магазина често отказват да ги приемат. А ножчета за отваряне на консерви и буркани никъде не се намират. Нужно е тия тъй необходими домашни потреби да почнат да се изработват от нашата местна промишленост в достатъчно количество и да се пуснат на пазара”.

 в. „Борба”, № 63, 26 май 1959 г.

Борба, май 1991 г.

* Градският народен съвет – Велико Търново обявява анонимен конкурс между българските архитекти, инженери и техници за изработването на идеен проект за Народен театър в града. Предвидената премия за класиралия се на първо място проект е в размер на 10 000 лева.

1968 г.

Колективът на ДСП “Родопа” – Велико Търново разгаря надпреварата в чест на 25-годишнината на социалистическата революция. Тези дни дойде и първият по-значителен успех през настоящата година. Към 26 май беше изпълнен петмесечният план и до края на месеца ще бъде произведена надпланова продукция за около 650000 лева. Особено големи са заслугите на цех “Месопреработка”… начело е бригада “Васил Левски”, която приготвя свински разфасовки за износ”.

в. „Борба”, № 53, 30 май 1968 г.

1970 г.

“В заседанието си на 26 май Изпълкомът на ОНС разгледа в присъствието на съответните ръководители въпросите за жилищното строителство и снабдяването на населеното с плодове и зеленчуци”.

в. „Борба”, № 65, 30 май 1970 г.

„Борба“, 26 май 1980 г.

1972 г.

Старостоличани приветстват подписания на тази дата между СССР и САЩ договор САЛТ 1 за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

1984 г.

“По случай 24 май – Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, Държавният съвет удостои със звания дейци на науката, на изкуството и културата, на просветата и техниката. Със званието “заслужил артист” е удостоена Станка Пенчева от Великотърновския театър… Със званието “заслужил архитект” е удостоен архитект Живко Драгомиров от Зонална проектантска организация – Велико Търново. Автор е на проектите на изложбените зали, Българската народна банка, Окръжно управление на МВР – Велико Търново… Със званието “заслужил учител” е удостоена Атанаска Василева, главен специалист по предучилищно възпитание в Окръжния съвет за народна просвета”.

 в. „Борба”, № 63, 26 май 1984 г.

1986 г.

От 26 май до 1 юни в кино “Полтава” се прожектира филмът “Очи само за плач”, в кино “9 септември” – “Ешалоните”, в кино “Искра” – “Мистър Питкин в тила на врага”, а в Киновидеоклуба – “Великденски парад”.

1998 г.

„Двудневна научно-практическа конференция на тема „Проблемът „Център – периферия“ – нов поглед, нова политика“ се открива днес (26 май – б.а.) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

в. „Борба”, № 99, 26 май 1998 г.

 2001 г.

* На 26 и 27 май Велико Търново за втори път е домакин на Националния събор на хляба, в който участват над 150 хлебопроизводители и сладкари от страната.

* Иванка Лазарова, представителка на туристическото дружество “Трапезица-1902”, става шампион по нощно ориентиране на проведеното в Троян състезание.

2005 г.

* Веднага след празниците започва рехабилитация на пътния участък от хълма Света гора до спирката на ВТУ. С това обещание се ангажира лично кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев“.

*“Първа награда от Международния студентски конкурс по архитектура REA спечелиха Ася Маринова и Петър Николов. Проектът на великотърновците завоюва първо място в конкуренцията на 21 участници от десет европейски страни. Престижният форум, който тази година се проведе в Москва, се организира традиционно от Асоциацията на висшите училища по архитектура със седалище в Париж”.

* „Днес (26 май – б. а.) в Ардино Димитър Маринов – Пищова се подлага на сюнет. Това съобщи лично той – водачът на две листи на „Евророма“ в Кърджали и Хасково. Втори в листата бил Азис, а в Хасково любимецът на народа Пищова нямал никакви опоненти. Търновецът бил харесан за кандидат-депутат в Южна България заради детската си мечта да стане кмет, президент или депутат“.

в. „Борба”, № 100 26 май 2005 г.

2010 г.

Проблемът с кражбите в малките населени места и обществения ред може да бъде преодолян, след като Община Велико Търново започна да работи по създаването на общинска полиция, разбра „Борба”. Според администрацията се подготвя формирането на ново общинско предприятие, което да се занимава само с огромния общински горски и земеделски фонд. Община Велико Търново е една от петте в страната, заедно със София, Бургас, Правец и Казанлък, които вече са изпратили запитване до МВР относно създаването на общинска полиция.

Формированието ще е на пряко подчинение на кмета. Целта е да се контролира спазването на всички общински наредби. Всеки момент в „Държавен вестник” ще излезе наредбата за общинските полиции, което практически ще позволи такава да се създаде и при нас. Въпросът се дискутира и на ниво Национално сдружение на общините и МВР. Освен реда и подпомагането на местната власт общинските полицаи трябва да контролират и движението. В Общинския съвет вече обсъждат и екзотичните идеи освен патрулни коли местните общински полицаи да имат и велосипеди, с които да се движат“.

в. „Борба”, № 98, 26 май 2010 г.

Тодорка НЕДЕВА

РИМ– ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.