Богати украински бежанци се изнасят от региона

85 бедни таврийски българи остават в горнооряховски хотел

 

50 украински бежанци напускат хотел „Амбарица“ – Горна Оряховица, и се връщат в Украйна, научи „Борба“. Те са предимно от Одеса и столицата Киев, с по-големи финансови възможности и са предпочели воюващата родина срещу мизерно съществуване тук. Още 30 бежанци има настанени в този хотел, но засега не са заявили намерение да го напускат. Те ще продължат да живеят в него само срещу нощувка, а за храната си ще трябва да се погрижат сами. Да припомним, че до края на този месец държавната помощ е в размер на 40 лв. за храна и нощувка, но след 31 май тя се намалява на 15 лв. Освен това решението на правителството е всички бежанци да освободят хотелите заради началото на летния сезон, но явно ще има промяна в нагласите и там, където е възможно, те ще останат, разбрахме от зам. областната управителка Соня Будева.

85-те таврийски българи обаче, които идват от по-бедния район на Запорожието, остават и намерението им е да се установят в Горна Оряховица и да си намерят работа. Доскоро всички те бяха настанени в хотел „Раховец“, но в момента са 76, потвърди Будева. 9 от тях са се изнесли на свободен наем. От 1 юни компактната група таврийски българи ще остане да живее в хотела срещу нощувка и хранене три пъти на ден, въпреки че помощта намалява на 15 лв. Те вече са се договорили със собственичката на хотела и най-вероятно ще й плащат наем, който със сигурност ще е по-малък от този, ако излязат на квартира. Всъщност такова бе и желанието им, което те огласиха на пресконференция. За тях нещата наистина се развиват благоприятно, защото се познават помежду си още преди да дойдат в България и не искат да се делят. Сред бежанците има доста деца, които вече учат в горнооряховските училища, а по-малките посещават детска градина. За таврийските българи интеграцията няма да е проблем, защото знаят езика, а и обичаите ни са едни и същи.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Богати украински бежанци се изнасят от региона

  • 26.05.2022 в 12:00
    Permalink

    За х-л Амбарица специално не виждам какъв летен сезон ще започва. Не мисля, че има навалица от кандидати/туристи, така че може да си изкарат и лятото там.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *