„Чудодеен извор“ в Старо Търново бъка от бактерии и е опасен за здравето

РЗИ разпореди незабавно да спрат водоподаването към чешмата, пред която от години се извиват опашки от хора от цялата страна

 

ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО СЕ ОКАЗА Т.НАР. „ЖИВА ВОДА“, КОЯТО ИЗВИРА В ЗОГРАФНИЦАТА ДО КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ и от години привлича хиляди българи, вярващи в лековитата й сила. Това показал лабораторен анализ, направен от Регионалната здравна инспекция преди броени дни. От ведомството са сезирали прокуратурата, полицията и РИОСВ и са разпоредили водоподаването към чешмата незабавно да бъде преустановено.

Заключението на здравните власти е, че животворната течност от извора крие риск за ползвателите не само при консумация, но дори и за миене, контакт с кожа, лигавици и т.н. В състава й са открити бактериите ешерихия коли, колиформи и ентерококи, както и превишение на нитрати.

До контрол от страна на ведомството се стигнало след многобройни запитвания и сигнали от граждани. Експерти от отдел „Обществено здраве“ направили пробонабиране, а самото място не е вписано като обект с обществено предназначение водоизточник за питейно-битови цели. Така всъщност няма официална информация откъде точно извира водата в чешмата.

Според самия иконограф в ателието Стоян Недев животворната течност бликнала през 1996 г., докато завършвал една от иконите. Тогава се разнесла мълвата, че водата е чудодейна, и започнали да пристигат хора от цялата страна, за да си налеят и да се спасят от различни болести. Най-разпространението предание е, че помага на жени с репродуктивни проблеми.

Дебитът на извора е 40 литра за денонощие, а всеки, който успяваше да дочака реда си, за да налее поне една бутилка, оставяше дарение от 5 лв. В първите години обаче хората пълнеха шишетата си безплатно.

В последно време интересът бе толкова голям, че в зографницата дори се предлагаха организирани посещения от туристически агенции или групи за поклоннически туризъм.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “„Чудодеен извор“ в Старо Търново бъка от бактерии и е опасен за здравето

  • 27.05.2022 в 23:19
    Permalink

    26 години търпяха един мушенник!Като е некъдърен зограф да копае картофи !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.