Дизайнерката Мария Игнатова: „Амбицията ми е да създам университет за жени“

Собственичката на модна къща „Скарлет“ създава изящни тоалети и реализира благотворителни каузи със съмишленички от Зонта клуб

 

Модистката до дни ще представи новата си колекция от дамски облекла, която разработила паралелно с абитуриентските тоалети.

Дизайнерката Мария Игнатова твори нова колекция изящни тоалети и реализира смели проекти заедно със съмишленичките си от Зонта клуб – Велико Търново. От 1 юли собственичката на модна къща „Скарлет“ поема ръководството на женската организация, която тази година чества 20-годишен юбилей. Като президент, тя ще управлява клуба в периода 2022 – 2024 година. Известната модна стилистка не крие, че има смели идеи.

„Екипът ми е много добър. Ще работя с изявени жени, които са общественички и са се доказали в професиите си. Сред тях има лекарки, мениджърки, собственичка на езикова школа. Продължаваме делата на Зонта клуб с всичко традиционно, което е правено до момента“, споделя Мария Игнатова.

Тя допълва, че в разгара си е подготовката на традиционния благотворителен бал „Бяло лято“. Тази година той ще е под надслов „Да бъдем заедно“ и ще се проведе на 17 юни в комплекса „Калоянова крепост“ в Арбанаси. Средствата, които ще бъдат събрани като дарения, ще бъдат насочени за финансиране на проекти, по които работи организацията.

Дизайнерката Мария Игнатова (с белия тоалет в средата) реализира смели проекти заедно със съмишленичките си от Зонта клуб – Велико Търново.

„Сред значимите ни практики са безплатните медицински прегледи за жени, които се извършват от наши лекарки – партньори в хуманната ни дейност. Предоставяме стипендии на изявени момичета от Медицинския колеж, които учат за медицински сестри и акушерки. През годините сме подпомагали здравни заведения с медицинска апаратура. Предоставили сме оборудване на болницата в Горна Оряховица, помагали сме на Родилното отделение и на педиатрията на великотърновската болница. Ще продължим с тези инициативи“, изброява модната стилистка.

Наскоро членовете на Зонта клуб подкрепили финансово две украинки с три деца.

„Едната роди в Акушеро-гинекологичното отделение във Велико Търново, като ние организирахме прегледа, както и самото раждане, което беше оперативно. Дадохме ваучери от по 500 лева на двете бежанки за закупуване на детски стоки.

„Подготвяме традиционния благотворителен бал „Бяло лято“, който тази година ще е под надслов „Да бъдем заедно“ и ще се проведе на 17 юни.

Друга важна кауза, по която работим, е борбата срещу насилието върху жени. Със съдействието на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов крепостта Царевец символично грейва в жълто в знак на подкрепа на жертвите на насилие. Периодично поставяме агитационни и информационни табла в центъра на областния град, организираме и се включваме в обществени кампании срещу насилието“, подчертава изтънчената дама.

Добре известен е традиционният Ден на Зонта клуб на 8 март, когато се връчват награди на спомоществователи.

Мария Игнатова е амбицирана да създаде университет за жени.

„Идеята се роди сред членовете на клуба. Дискутирахме върху тази тема, която тепърва ще осъществим. Желанието ми е да развия тази инициатива и тя да стане реалност. Предвиждам да бъдат канени лектори, които да провеждат обучения за жени на различна тематика – бизнес умения, кулинарство, моден стайлинг, етикет, психология и др. Това ще е едно просветление на българската жена. Знанията ще са интересни и полезни“, разкрива чаровната търновка.

Самата тя е творител на красота. Не крие, че последните три години е преминала през сериозни професионални предизвикателства.

Талантливата дизайнерка споделя, че тенденциите това лято са ярки цветове и свободни облекла, но класиката запазва първенството.

„С екипа на модна къща „Скарлет“ успяхме да оцелеем в тежката COVID криза. Не допуснах хората ми да останат без работа и въпреки пандемията не бездействахме. Шиехме актуални за този период артикули, които се надявам да не се налага повече да произвеждаме. Изработвахме медицински аксесоари – бонета, маски, калцуни, предпазни облекла и др., които бяха необходими в този момент. Няма срамна работа, след като сме в шивашкия бизнес, няма значение дали ще шием бални рокли, или маски, важното е да сме полезни“, коментира Мария Игнатова.

Модистката споделя, че до дни ще представи новата си колекция от дамски облекла, която разработила паралелно с абитуриентските тоалети.

„Облеклата са предимно от практични и удобни естествени материи – лен, памук. Тенденциите това лято са ярки цветове, разнообразни стилове, като се започне от свободния, бохо стил и се стигне до италианската рокля на точки, с която българката много обича да се кипри. Ярките цветове се харесват предимно на по-дръзките жени“, казва модната дизайнерка.

Мария Игнатова обаче е категорична, че класиката си остава. Масово се предпочита стилната и практична дреха, която може лесно да се съчетае с други тоалети от гардероба.

Благодарна абитуриентка написала на вратата на ателието на модна къща „Скарлет“ вълнуващо послание.

Казва, че българката във времена на кризи и стремглаво растящи цени е станала по-практична. Търси по-удобни дрехи, облекла с еластан, които да са феерични и да дават свобода на движението.

Аксесоарите са предимно камъни, пайети, колани, чанти с верижки. Характерни напоследък са удължените рокли тип риза, които са много практични, освободени, нямат вталяване, а вдъхват повече виталност. Актуални са плетените рокли, потници, жилетки.

„Абитуриентските рокли тази година бяха по-семпли и подчертаваха младежката красота“, изтъква Мария Игнатова.

Благодарна абитуриентка написала на вратата на ателието вълнуващо послание: „И аз, като Пепеляшка, реших да си скалъпя някаква рокля за бала, но както при нея – не ми се получи… Обаче също като Пепеляшка срещнах феята кръстница (Мария) и тя с нейната вълшебна пръчица (екипа на „Скарлет“) с два размаха и с любов ме превърна в принцеса за бала“.

Друга абитуриентка пък споделя: „За гимназиалния ми край Мария създаде моя рай“.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.