Водещи новиниОбщество

Доброволци спасяват от гъбично заболяване вековна секвоя в центъра на В. Търново, подарена от цар Борис

ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА СЕКВОЯ, КОЯТО СЕ ИЗДИГА ГРАЦИОЗНО В ПАРКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“, УВЛЕЧЕ ЕНТУСИАСТИ В АКЦИЯ ПО НЕЙНОТО СПАСЯВАНЕ. Вековното дърво е нападнато от гъбично заболяване, което причинило съхнене на клоните, и без специално третиране фаталният край за иглолистното би бил въпрос на време, уверяват еколози. За спасяването на растението сили обединили агрономът Роман Рачков, арбористът Живко Горбанов, началникът на отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново Зорница Кънчева-Миладинова и други.

В края на миналата седмица доброволците подхванали инициативата за спасяване на секвоята. Взета е проба за анализ, чрез който се установила причината за влошеното състояние на дървото. Последвало съдействие от кметството за предприемане на резитба на засегнатите клони. Окастрянето е изцяло на добра воля от арбориста Живко Горбанов, а за подхранването и стабилизирането на растението е приложена специална тор, дарена за каузата. Последващото профилактично третиране ще се проведе от ОП „Зелени системи“ с препарат, осигурен от ПП „Зелено движение“. Така ще се гарантира, че дървото няма да бъде отново застрашено от заболявания.

Секвоята е засадена през 1935 г. и има сведения, че е била дарена от цар Борис, за да се облагороди и озелени районът около паметника „Майка България“.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Доброволци спасяват от гъбично заболяване вековна секвоя в центъра на В. Търново, подарена от цар Борис

  • Браво на вас. От такава любов се нуждаят много дървета в околността, специално боровете. А от голяма любов и защита – горите от изсичане.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *