Момиче се записа в доброволния отряд

Мартина Пламенова завърши с отлична диплома гимназията в Полски Тръмбеш и вече е приета за студентка

 

Доброволците на П. Тръмбеш на курса в Шумен.

Мартина Пламенова, Иван Стоянов и Иво Ерусалимов са тримата зрелостници от гимназията в Полски Тръмбеш, които са се записали в доброволния отряд. Те мечтаят да участват в реално гасене на огнени стихии, след като преминат през цялата процедура на обучението. Мартина е единственото момиче в отряда от неговото сформиране през 2013 г. Тя иска да бъде доброволец от февруари 2022 г., а преди е била в отбора на младите огнеборци от СУ „Цанко Церковски”, където завърши средното си образование. С отбора на младите огнеборци Мартина е ходила три пъти в чужбина – в Москва, Санкт Петербург и Азербайджан.

„Защо реших да стана доброволка? Обичам адреналина много и искам да помагам на хората. Кандидатствах в НВУ и ВТУ, където взех приемните изпити за педагогика с 5,30, а за Военния университет още не знам. Имам си и приятел. Антъни е Бебе на 2000 г., но той вече е последна година студент в Стопанската академия в Свищов и ще става застраховател”, споделя Мартина. Тя се оказа отлична ученичка и завършва само с две петици. Майка й живее и работи в Кипър и тя често й гостува, баща й е международен шофьор и всъщност момичето живее с баба си в Полски Тръмбеш. Бъдещата доброволка от отряда на Полски Тръмбеш вече е преминала няколко обучения и засега най-много й е харесало разпъването на шлангове и гасенето.

Младите доброволци на бала си.

Тя е от малкото младежи в Полски Тръмбеш, които не тропат народни танци. За сметка на това Мартина обича да рисува и е практикувала доста спортове за своите 19 години. Тренирала е четири години баскетбол в гимназията, а отборът има доста медали през тези години. После се запалила по пожарната, а сега с нетърпение чака да стане студентка, след като еуфорията от бала премине.

Иван Стоянов също е сред младите кандидати за спасителния отряд и също е зрелостник от местната гимназия. Момчето идва на срещата ни с посинена буза, но се оказва,че това е от тренировка по стрелба за ловджия. Иван завършва с много добър успех и иска да стане полицай, вече се е записал в Академията на МВР в Симеоново – за граничен или охранителен полицай. Не се е записал за пожарникар, макар да иска да стане доброволец в отряда на родния си град. И той като Мартина участва в отряда заради адреналина, има си гадже, иска да гаси истински пожар, иска да стане ловец и какво ли още не! Майка му е учител по физическо в СУ „Цанко Церковски”, където той завърши, а баща му е заварчик и работи в Поликраище.

Третият от младите доброволци е Иво Ерусалимов и също е на 19 години. По професията на пожарникаря е запален още от много малък и идеята да бъде доброволец доста му допаднала. В свободното си време обича да играе футбол и да ходи за риба. Работи и като сервитьор в местно заведение.

Девет души са в доброволния отряд на Полски Тръмбеш, след като доайенът Петър Кънчев е починал.

Бъдещата доброволка по време на обучение в пожарната.

Четирима от доброволците са нови – Ниязи, Самуил, Драгомир и Тодор. Да бъдат спасители, са пожелали още пет души, сред които и Костадин Костадинов, експерт по гражданска защита на общината, а другите са бившите млади огнеборци. Целта на общината и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е младежите от отрядите „Млад огнеборец“ след това да се вливат в спасителните отряди по места. Освен това има идея да се обяви конкурс за доброволци в отрядите и кандидатите да се конкурират помежду си. Максималната бройка за спасителния отряд в общини като Полски Тръмбеш е 20 души, но няма забрана да има финансиране и за повече. Новите доброволци ще бъдат действащи, след като приключат трите модула на обучение, от които последният е в БЧК за даване на първа медицинска помощ, уточнява началникът на пожарната в Полски Тръмбеш гл. инсп. Илиян Илиев. Паралелно се провеждат и други обучителни тренировки за гасене на пожари, реакция при катастрофи и природни бедствия.

Мартина в първия учебен ден м.г.

Последното обучение на доброволците от Полски Тръмбеш беше в Шумен. Там три дни по европроект в модерна база на местната пожарна доброволни спасители от няколко общини в страната са се учили как да реагират при наводнения и изграждане на диги по два способа и превенция след наводнението, изнасяне на пострадали и т.н. В Шумен на импровизирания тиймбилдинг са били отряди от града, от Габрово, Търговище, Разград и още няколко общини, сред които и Полски Тръмбеш. Тренировката в Шумен, в която са участвали шестимата действащи доброволци от Полски Тръмбеш, не е имала състезателен характер, макар всички да искат точно това и да мечтаят за турнир.

Доброволното формирование на Полски Тръмбеш е сформирано с решение на Общинския съвет от 2013 г. До 2020 г. в него членуват общо 6 души, които са бивши служители на пожарната в общината. За всички членове на отряда е осигурена специална екипировка, включваща защитно яке, панталон, колан, ръкавици, каска и ботуши на обща стойност 1000 лв. за доброволец. Формированието разполага със спасителен автомобил с резервоар за вода 1000 л, който е собственост на общината, и помпа за гасене на пожари, моторни духалки за гасене на пожари в сухи треви и посеви.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.