Мъж от Каранци има домашна библиотека с над 8000 книги, първата купил след продажба на 10 яйца

75-годишният Георги Димитров съхранява уникални поредици от ценни издания

 

Георги Димитров с току-що получените вестници.

ТОЙ Е КНИГОЛЮБЕЦ И ПРОДЪЛЖАВА ДА ЧЕТЕ КНИГИ, ДА КУПУВА И ДА се радва на хартиеното слово. 75-годишният Георги Димитров от Каранци е превърнал втория етаж от дома си в библиотека с над 8000 тома. Първата си книжка купил на 5 години, когато майка му позволила да продаде 10 яйца. С паричките детето си купило приказките на Ангел Каралийчев. В годините купуването и четенето на книги се превърнало в негова страст, а тя е предадена успешно на цялата фамилия от три дъщери, внуци и вероятно ще бъде наследена от двете правнучета. Редом до него в начинанието му е и неговата съпруга. Георги казва, че в живота си пари за цигари и алкохол никога не е давал, защото инвестира в книги. Има уникални поредици от редки издания и продължава да отделя пари за нови книги. Повечето му издания са природонаучни и образователни, биографии на известни личности, които са оставили диря в историята. Препрочита ги всичките и помни как и кога си е купил всяко едно издание. Обикновено за новите го информират книжарите и му запазват ценните. Още помни как се е сдобил с книгата за първия български космонавт Георги Иванов и как едновременно с това е слушал по радиото на работа за неговия полет.

ГЕОРГИ ЦЯЛ ЖИВОТ Е БИЛ КЕРАМИК В ЗАВОДА ЗА ВАТА и тухли „Изомина” в Полски Тръмбеш, който отдавна не съществува. След като завършил техникума по строителна керамика в Попово, младежът си намерил работа в това предприятие и останал там 42 години.

ПОСЛЕДНИТЕ КНИГИ, КОИТО БАЙ ГЕОРГИ СИ КУПИЛ, са първи и втори том „Хитлер и Сталин – Тираните и Втората световна война“. Мотивацията му да си купи това издание е политическа, защото продължава да е председател на партийната организация на БСП в селото и казва, че трябва да познава историята на тези две личности независимо от всичко. Той все още нарича себе си „партиен секретар”, макар да е председател от 10 години. В Каранци членовете на организацията били 15 души, а покрай ролята на бай Георги започнали да го наричат Партийния.

Георги Димитров много обича книгата за силата на билките и тяхната лечебна сила на йеромонах Неофит Калчев, която има осем издания. Той и Матей Миткалото навремето са излекували Левски от огнестрелна рана със силата на природното лечение.

НАЙ-СКЪПАТА МУ КНИГА В ПАРИЧНО ИЗМЕРЕНИЕ СА 8 ТОМА НА БАН – енциклопедия и история на България. Първите книги стрували по 10 – 15 лева, последният обаче бил 80 лева. Сега Георги Димитров чака деветия том, но той се оказал за 560 лева, а такива пари книголюбецът още не е събрал. Най-ценните книги в домашната му библиотека са за Ванга и „Жената рентген”.

Освен страстта към книгите бай Георги е и сред малкото абонати за вестници и списания и годишно харчи за това около 400 лева. Казва, че с нетърпение всеки месец чака да излезе общинският вестник, за да научи какво се случва в района. Освен книги в къщата има лозе и градина и мнозина се допитват до него как да се грижат за своите насаждения.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.