Отчуждават 718 дка за автомагистрала „Хемус” в Куцина, Полски Сеновец и Стефан Стамболово

Държавата плаща жълти стотинки за нивите на хората, „Балкански поток” даваше много повече само за минаване на тръби!

 

718 ДКА НИВИ СЕ ОТЧУЖДАВАТ В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА ПРЕМИНАВАНЕ на трасето на автомагистрала „Хемус”. Общата площ на земеделски земи за отчуждаване в землището на с. Стефан Стамболово е 324 дка при средна стойност на паричното обезщетение за 1 дка 620 лв. В с. Полски Сеновец се отчуждават 37 дка при средна стойност на паричното обезщетение за 1 дка 597 лв. Най-много са земеделските земи за отчуждаване в землището на с. Куцина – 357 дка, при средна стойност на паричното обезщетение за 1 дка 1145 лв.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР ДЕКАР В ЗЕМЛИЩАТА НА ТРИТЕ СЕЛА стартира от 2000 лв. за декар и може да стигне и двойна цена. Хората роптаят помежду си, но са поставени пред свършен факт, макар да имат право да обжалват пред Административния съд в 14-дневен срок от получаване на съобщението. Илия Илиев от Куцина е един от стопаните, от когото ще бъдат отчуждени 11,5 дка ниви. Той не е доволен от обявените по 1145 лв. за декар, защото всяка година получава по 65 лв. рента от тях. Така си помага със солидна сума, а земята си остава негова. Сега държавата прибира част от неговите ниви завинаги, и то на смешна цена. Илия има общо 52 дка ниви, които е дал под аренда в местна кооперация и е доволен от рентата, но сега ще бъде лишен от 11,5 дка. Казва още, че никой не го е питал и не му е искал мнението, а за обжалване пред съда не е мислил, защото ще трябва да се плаща на адвокат и едва ли ще има смисъл, след като е факт решението на правителството.

Да се отчуждят имоти и части от имоти – частна собственост, на територията на област Велико Търново за изграждане на 33-километров участък от магистрала „Хемус“, реши правителството на едно от последните си заседания. Трасето започва след пресичането с път III – 303 от Павликени до Левски, а краят му е след връзката с път I – 5 Русе – Велико Търново. Имотите и частите от тях се намират в землищата на Павликени – селата Дъскот, Паскалевец и Патреш, община Велико Търново – Дичин, Никюп и Ресен, и в община Полски Тръмбеш – Куцина, Стефан Стамболово и Полски Сеновец. Парите за обезщетяване на собствениците са за сметка на агенция „Пътна инфраструктура“.

САМО ЗА СРАВНЕНИЕ. „Разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница” премина през няколко села преди две години. На собствениците на поземлени имоти от Иванча, Стефан Стамболово, Обединение, Орловец, Полски Сеновец, Раданово и Петко Каравелово бе изплатено обезщетение за учредяване на безсрочен сервитут в размер от 500 лева до 1200 лева на декар, като са отчетени редица фактори – категория на земята, пазарна стойност, засегната площ, площ на имота и др. Нивите си останаха на собствениците, а плащанията реално са само за преминаване на тръбите през земите в тези села. Автомагистрала „Хемус” прибира нивите на хората и дава много по-малко пари…

One thought on “Отчуждават 718 дка за автомагистрала „Хемус” в Куцина, Полски Сеновец и Стефан Стамболово

  • 01.06.2022 в 10:34
    Permalink

    Срещу Държавата не можеш да се бориш…те винаги имат право.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.