Стягат „Авлига пее” за 17-и път в Обединение

Съборът на българското фолклорно изкуство и празник на духовността тази година ще се проведе на 2 и 3 юли в село Обединение за седемнадесети път. Организатори на събора са Община Полски Тръмбеш, кметство Обединение и Народно читалище „Мита Стойчева 1900” – село Обединение.

По регламент всички участници – индивидуални и групови, се представят с по две песни, като поне едната трябва да бъде от репертоара на именитата българска народна певица Мита Стойчева. Във всички възрастови групи се присъждат награди. За най-добър изпълнител и интерпретатор на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда. Присъжда се и приз „Мита Стойчева” в три възрастови групи – за индивидуални изпълнители до 20 години, за индивидуални изпълнители над 20 години и на певчески състав. Предвиждат се и много специални награди: на кмета на община Полски Тръмбеш, на кмета на село Обединение, на председателя на НЧ „Мита Стойчева” и др. Присъждат се и награди за най-добър художествен ръководител, за отлична педагогическа работа, за най-добър съпровод.

Участниците в надпяването ще бъдат оценявани традиционно от професионално жури, съставено от авторитетни имена в областта на българския музикален фолклор, с председател проф. д-р Тодор Киров, дългогодишен преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в град Пловдив. Всяка година в събора се включват много изпълнители от цяла България. С пъстротата на своите изпълнения те създават един прекрасен празник на българския фолклор.

Заявки на желаещите да участват се приемат до 20 май 2022 г. Регламентът и бланка на заявката са публикувани на официалната страница на Община Полски Тръмбеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.