Спорт

Ученици от ТК „Незабравка“ и СУ „Вела Благоева“ се включиха в 74-тия национален поход „По пътя на Ботевата чета“

За 11-и път туристически клуб „Незабравка“ (Велико Търново) организира походна група, участваща в най-патриотичния туристически поход в България „По пътя на Ботевата чета“ от Козлодуйски бряг до връх Околчица. Преходът започна на 27 май и ще приключи днес, 2 юни. Националният поход се провежда за 74-ти път, като през 2-те години на пандемия се проведе пощафетно като местна проява. Сега участват 38 ученически групи от 25 населени места, като походниците и ръководителите са около 1400 души. От Велико Търново участват две групи на ТК „Незабравка“ от 42 походници и 14 ученици от СУ „Вела Благоева“ с двама от учителите си – Данаил Христов и Велина Кансъзова.

Откриването на похода бе на Козлодуйски бряг с последващи възстановка на събитията от 1876 година с участието на Филип Филипов от Враца в образа на Христо Ботев и формация „Традиция“, концерт и тържествена заря проверка. Корабът „Радецки“ бе отворен за посетители и по желание за кратък круиз по р. Дунав. Много походници се възползваха и от удоволствието да пояздят безплатно кон.

„Както всяка година, организацията на похода бе перфектна – охраняван бивачен лагер, медицинска поддръжка, определяне местата за бивак, провеждане на преходите, почистен навреме Ботев път”, разказа председателят на ТК „Незабравка“ – Снежанка Димитрова.

„Навсякъде ни посрещаха с погача и шарена сол, по стар български обичай, девойки с народни носии. На Алтимир, както предходните години, обядвахме и в същото време вървеше концертна програма, завършила с народни хора, в които се включиха и походници. Просто нямаха умора. Личи си предварителната подготовка за похода.

По традиция в центъра на гр. Козлодуй на 28 май се провежда надиграване. Отново нашата група се представи много добре и бе сред наградените.

Пред всеки паметник или място, свързано с четата, имаше много съдържателни беседи. В село Баница на паметника на поп Сава Катрафилов бе подготвена и уникална среща с двама негови наследници.

За да можем да участваме в този уникален поход – поклонение от 8 училища във Велико Търново, 1 от Горна Оряховица и 1 в Павликени, в последния момент на 26 май собствениците на фирма „Вали комерс“ ни предоставиха 1200 лв. за придружаваща кола на 42-мата търновски младежи. Благодарим за неоценимата и навременна финансова помощ!

Родителите осигуриха финансите за пътуване на децата им по влака от В. Търново до Враца и обратно, тениски и шапки, които си изработихме в Търново. Областна администрация ни поемат транспорта с автобуси от Враца до Козлодуйски бряг и превозването ни от Околчица до Враца“, информира още г-жа Димитрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *