Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Асен Атанасов популяризира професията на интериорния дизайнер в региона

Младият мъж създава настроение с оригинално обзавеждане на хотели, ресторанти, жилища и фризьорски салони

 

ДА СЪЗДАВА УЮТ И КРАСОТА ВЪВ ВСЕКИ ОБЕКТ, ДО КОЙТО СЕ ДОКОСНЕ, Е ИЗБРАЛ ЗА СВОЯ ПРОФЕСИЯ ИНТЕРИОРНИЯТ ДИЗАЙНЕР АСЕН АТАНАСОВ. 29-годишният мъж е родом от Тутракан, но преди 12 години се установил във Велико Търново и изобщо няма намерение да напуска старата столица, която го пленила с богата култура, артатмосфера и история. Щастлив е, че със своята работа допринася за очарованието на областния град, тъй като неговите смели решения в интериора на хотели, ресторанти, салони за красота и жилища се приемат с огромно въодушевление от местните хора. Последното предизвикателство, мобилизирало енергията и потенциала му, било бръснарница във Велико Търново, която единствена в региона разполага с т.нар. „стая на удоволствията“. Помещението е изцяло в мъжки стил, обагрено в тъмни цветове, приглушена тишина и в нея представителите на силния пол се отдават на релакс, индивидуално обслужване и глезотии.

Асен се увлича по изкуството още като дете. Възпитаник е на уважавания художник Аурел Стоянов. Завършил е бакалавър „Изящни изкуства и живопис“ и магистър „Графичен дизайн“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и огромен принос към развитието му имат преподавателите Мартина Караиванова и Йордан Йорданов. Преминал е и курс за интериорен дизайн в Пловдив и преди 4 години направил своя дебют в тази сфера.

„Първият ангажимент беше за хотел с ресторант на мои приятели. Вложих много енергия и останаха доволни. После създадох интериора на друг хотел, на който впоследствие станах управител. След това започнаха поръчките за обзавеждане на апартаменти и фризьорски салони. Придържам се към по-неутрални цветове, а не крещящи и електрикови. Винаги включват естествени материали – дърво, камък, бетон, стъкло и метал, дори понякога елементите да са по-грубо обработени, за да има заигравка в интериора“, обясни Асен.

Процесът започва с обследване и разглеждане на самата сграда, в която ще работи. Целта е да се синхронизира вътрешната визия с външната и след това давам мои предложения и варианти на клиента. 2 – 3 месеца е стандартният срок за финализиране на един обект и все повече хора избират да поверят дизайна на специалист, твърди той.

29-годишният мъж се шегува, че с времето към квалификацията му може да се добави и брачен консултант, тъй като успява да разреши дрязгите между съпрузи за обзавеждането на общото жилище. По Соломонов начин съчетава идеите и на мъжа, и на жената, за да цари мир, хармония и любов в семейното гнездо.

Асен казва, че изпитва истинско удоволствие, когато клиентите му са готови да експериментират в интериора. Като например вътрешната визия на къща, която му поверили, в чийто коридор разположили почва и върху нея засели еднометрови кактуси. Друг пример е хотелът, в който работи. Там едната стена всъщност е част от скалата, в чийто обхват е построена локацията за нощувки.

Много енергия вложил и в бръснарницата с прилежаща стая на удоволствията.

„Мястото стана типично мъжко, в дървесносиви нотки. Любопитното е, че всички мебели са измайсторени от собственика, а аз направих осветителните тела. Имаме идея да сложим почва и да засадим растения, които виреят на влажно, за да се превърне мястото в жив организъм“, уточни той.

Креативният мъж съветва хората да се допитват до интериорен дизайнер, за да са сигурни, че обзавеждането ще съвпадне с представите им и няма да сгрешат при избора на мебели, паркет, пердета и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *