Водещи новиниКултураОбщество

Отпразнуваха 200 години от създаването на една от най-старите църкви в района

Храмът „Св. Възнесение Господне“ в Красно Градище събра десетки вярващи по случай годишнината

200 години от създаването на една от най-старите църкви в района беше отбелязано с празнична литургия и курбан. Два века отпразнува храмът „Св. Възнесение Господне“ в сухиндолското село Красно Градище. За празника в църковния двор се стекоха малки и големи, а професионален църковен хор от съседната област Габрово огласи изградената по време на турското робство църква.

Първа към гостите се обърка Татяна Василева, която е кметски наместник на селото. Тя изрази увереност, че храмът служи не само за връзка с Бога, но и за сплотяване на поколения българи от 200 години насам.

„Църквата е най-старата в нашата община и една от най-старите в региона. Години наред много поколения са пазили храма. Два века той е упование за вярващите, неговите вековни стени и иконостас вдъхват сила и кураж на стотици. Иконите в църквата са чули хиляди молитви, но най-важното е, че нашият храм ни сплотява и обединява, както в днешния ден“, каза Татяна Василева.

Поздрав към всички отправи и заместник областният управител доц. Соня Будева, която остана впечатлена от интериора на църквата и духа на вековния храм, определяйки го за крепител на християнската общност през вековете.

„За да пребъдат и селото, и жителите му. Пазете този божи дом, защото той е вашето минало, но и вашето бъдеще“, каза доц. Будева

Икона по случай годишнината на църквата беше подарена от проф. Димитър Розалинов Димитров, който е кореняк-жител на селото. Той припомни разказите на своя прадядо за времето, когато Матей Преображенски- Миткалото е посещавал храма „Св. Възнесение Господне“.

„Той беше певец в черквата. Казвал ми е, че често е идвал Миткалото, той е подарил голям и красив полюлей. Извършвана е голяма дарителска дейност. Много е обичал хората тук. Нашият район има много дълга и благодатна история, която трябва да се запази. Помня посещението на митрополит Стефан, аз носих неговия жезъл“, спомни си проф. Димитров. За неговите заслуги във връзка с опазването на духовния живот и историята на Красно Градище кметът инж. Пламен Чернев му връчи почетен плакет и грамота.

Рецитал по случай празника представиха учениците Галина Илиева и Александра Илиева от СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол. Осветен беше и празничния курбан по случай годишнината, а приветствено слово за историята на църквата беше подготвено от писателя Николай Иванов.

Празника уважиха още председателят на Общинския съвет в Сухиндол Борислав Вълев, секретарят на Общината Маринела Пазвантова,  кметът на община Левски Любка Александрова, кметът на Бяла Черква Албена Тодорова, областният председател на БСП Мариана Бояджиева, общински съветници и представители на различни институции.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *