Горещи новиниЗдраве

Електронните направления блокираха работата на медиците, лекарите призоваха за толерантност

ТОТАЛЕН ХАОС ОБХВАНА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИТЕ МЕДИЦИНСКИ НАПРАВЛЕНИЯ В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА. Издаването на дигитални талони за прегледи блокираха дейността на общопрактикуващите лекари, тесните специалисти, лабораториите и медицинските центрове. Причината за проблема е неуредици в софтуера на здравните работници, поради които пациентите са насочвани към лекар от друг медицински профил, вместо към такъв, който има компетенции за тяхното заболяване.

„Лекарите в извънболничната помощ, както и лабораториите, започнаха да работят в условията на електронно отчитане на документи. По независещи от изпълнителите на медицинска помощ причини този нов начин на работа засега е съпътстван от значителни проблеми. Моля за Вашето търпение и разбиране. Ние, лекарите, правим всичко, което е по силите ни. Преодоляването на тези неуредици е извън нашите възможности”, коментира председателят на Районна лекарска колегия във Велико Търново д-р Христо Димитров.

Той и колегите му са категорични, че е недопустимо заради технически недоразумения пациентите да бъдат потърпевши и да се разкарват многократно по лекарските кабинети.

Касузът бе коментиран и от здравния министър проф. Асена Сербезова, която информира, че в дигитализацията законодателят не е предвидил санкции срещу фирмата, ангажирана с внедряването на реформата за направления.

От компанията уверяват, че през новата седмица ще бъдат изчистени всички грешки и неуредици.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *