Свят

Предложение за легализиране на канабиса в Черна гора разпали политически дебат

Гражданското движение УРА ( на премиера Дритан Абазович) и Социалистическата народна партия (СНП) заявиха подкрепа за легализиране на канабиса за медицински цели в Черна гора.

От СНП заявиха, че ще предложат специален закон по темата.

Политическите партии в страната бързо заявиха позициите си. Движението за промяна се противопостави на идеята. Бошняшката партия (БП) оцени, че инициативата е оправдана, но призова за широка дискусия по темата.

От Гражданско движение УРА изтъкват, че проучванията са доказали ефективността на марихуаната и маслото от канабис в ограничени количества при най-тежките патологични състояния на организма и при някои психологически проблеми. Затова те смятат, че е правилно тези вещества да се легализират за медицински цели в Черна гора.

Според УРА легализацията ще регулира тази сфера, която сега е в сивата зона и без лекарски надзор и ще даде възможност за допълнителни постъпления в държавния бюджет, каза говорителят на движението Боян Йеврич, цитиран от агенция МИНА.

Според него текстът на закона трябва да посочи дозата, която може да се приема законно, но под лекарско наблюдение.

Според други мнения компетентните власти в Черна гора трябва да преценят как ще се отрази такова решение на общественото здраве.

Според говорителя на Бошняшката партия Адел Омерагич инициативата за легализиране на маслото от канабис за медицински цели е напълно оправдана. “Известно е, че маслото от канабис се използва за облекчаване на много заболявания, дори най-сериозните като Паркинсон и Алцхаймер.” Като примери за страни от региона, които вече са легализирали маслото от канабис, той посочи Хърватия и Северна Македония.

Депутатът от Движение за промяна Бранка Бошняк заяви, че няма да подкрепят инициативата.

“Като се има предвид, че непълнолетните употребяват интензивно марихуана, обществото все още не е готово за легализация. Убедени сме, че ще има злоупотреби и че ще направим лоша услуга на нашите младежи“, мотивира се Бошняк.

Петиция за легализиране на канабиса в Черна гора бе подкрепена от над 6000 черногорски граждани и скоро ще бъде предадена в парламента, информира черногорският вестник „Виести“ в началото на тази седмица.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *