Образование

Жената в социалистическото общество изследваха ученици от Професионалната гимназия по туризъм

Жената в социалистическото общество, нейния живот и бит изследваха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Заниманията са част от инициативата „Историческа лаборатория“, която се провежда в редовните часове по история и цивилизация.

Учениците имаха задача да подготвят въпросник за интервю. Те са се срещали с жени, които са живели по времето на социализма, и са им поставяли въпроси за образованието, професионалната подготовка, домакинската работа, всекидневието, дори модата от онова време.

В час те представиха обобщените резултатите на постери. На един от тях е представена жената на село, където е поместен и популярен лозунг: „Към труд и спестовност към социализъм и заможен живот на село“. Друг от плакатите показва униформите на ученичките от времето на соца. Не е пропусната и сградата на ТКЗС-то, където много жени от онова време са работили.

По време на историческата лаборатория беше изследван и животът на съвременната жена, както и на предходното поколение. Затова въпросникът не е бил насочен само към жени от времето на соца.

Работата по задачите беше в екипи, а последвалите дискусии за ролята на жената „преди и сега“ бяха повече от интересни.

One thought on “Жената в социалистическото общество изследваха ученици от Професионалната гимназия по туризъм

  • Стига промивахте мозъците на децата с носталгия по мрачния соц. Той няма да се върне въпреки усилията на русофили, путинофили и комунисти. Единственото хубаво нещо тогава беше , че бяхме млади и хубави!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *