Свят

В Германия периодът на комарите настъпи по-рано от обичайното

Комарите са особено активни в Германия в момента, а водещ биолог предупреждава, че е възможно насекомите да се задържат и през цялото лято, ако времето е благоприятно за тях, предаде ДПА.

Видовете комари, които се развиват само с едно поколение годишно, подобно на повечето горски и ливадни комари, в момента са много активни, каза Дорийн Вернер от Центъра за изследване на земеделския ландшафт в Лайбниц.

Те са по-големи и понякога по-агресивни от обикновените кръвосмучещите насекоми, които също създават първата си популация – тази година това се случва две седмици по-рано от обичайното.

През изминалите седмици в Германия беше топло, което благоприятства развитието им. Сега комарите се нуждаят само от една седмица от момента, в който кръвосмучещите женски снасят яйцата си, до излюпването на следващото поколение. „Този сезон тъкмо започва“, казва Вернер.

На въпроса дали се задава лято, пълно с комари, тя коментира: „Не мога да гледам в кристалната топка“. Тъй като това зависи от времето и температурата, е трудно да се предвиди развитието на популацията за по-дълги периоди.

„Комарите обичат влажно и топло, но ако един от тези компоненти не съществува, то те се размножават по-трудно“, обясни специалистката.

Според нея при суша насекомите не могат да си намерят подходящо място, където да снесат яйцата си. „Тогава те обикалят бременни в продължение на седмици“, казва Вернер.

Ако пък вали и не става топло, времето за развитието на популацията се удължава, допълва тя.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *