Водещи новиниКултура

Вълшебството на Владимир Димитров – Майстора и художниците от Кюстендилската школа завладяха ХГ „Борис Денев”

След 33 години почитателите на изкуството във Велико Търново отново могат да се насладят на познати шедьоври и не толкова често показвани творби на Владимир Димитров – Майстора. ХГ „Борис Денев” реализира поредния си грандиозен проект, този път съвместно с кюстендилската галерия, носеща името на големия ни художник и в понеделник бе открита изложбата „Майстора и Кюстендилската изобразителна школа“,  посветена на 140-годишнината от рождението на класика на българското художествено изкуство Владимир Димитров. В изложбата са експонирани творби и от фонда на Националната художествена галерия, а за първи път  е показвана в такъв формат през 1989 г.

Над 50 творби на Майстора, Стоян Венев, Мориц Бенционов, Кирил Цонев, Никола Иванов – Шаната, Асен Василиев, Николай Дюлгеров, Богомир Лазов, Райна Евтимова, Борис Колев, Любен Бояджиев, Борис Елисеев изпълват пространството с багри и красота в едно истинско пиршество за очите. Един от акцентите е и образът на Майстора, видян през призмата на Васил Стоилов. Рядко се случва, но на тази изложба не можеш да подминеш нито една картина, всички до една приковават погледите и човек може само да се наслаждава на изключителното майсторство на творците.

Изложбата бе открита от директора на галерията Мартин Митев, на церемонията присъстваха и зам.-кметът Нейко Генчев, както и директорът на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, доц. д-р Валентин Господинов.

 

„След ремонта галерията е пълна с живот и това няма как да не ни радва, тя е мястото, където всеки идва с удоволствие. Благодарностите ми са към колектива на галерията за всеотдайния труд, към хората от Общината, които осъществиха проекта за възстановяването й и най-вече на неуморимия директор Мартин Митев. И в най-смелите си мечти не съм стигал до това интелектуално пиршество – на едно място заедно в галерията „Борис Денев” да са събрани върховете на българското и световното изкуство – Владимир Димитров – Майстора и плеядата кюстендилски художници редом със Салвадор Дали. Можем да видим с очите си, да почувстваме с душата си силата на гения”, каза в краткото си слово Нейко Генчев.

„За мен е огромна чест и привилегия да открия събитие от такъв характер  – „Майстора и Кюстендилската изобразителна школа“. Едно отдавна очаквано събитие за нашата галерия”, обърна се към публиката директорът на ХГ „Борис Денев” Мартин Митев. В словото си той говори за човека Владимир Димитров – Майстора и припомни как като служител на Министерството на народното просвещение, със заплатата на прогимназиален учител по рисуване, решава срещу тази помощ да предаде на държавата и своя народ всичко значимо, което изработи. Припомни и още един важен цитат на Майстора от 31 януари 1938 г., най-добре разкриващ преклонението му към българското: „А чудно богата е родината откъм материал за изкуство. И няма защо да се ходи ни в Азия, ни в Америка или Африка. Защото при нашите библейски фигури на деди и бащи-пророци, моми, невести, майка-светица, а също Балкана, реки и море. Стига да има по-добри условия за творчество биха се направили работи, живи дела, а не тържествени помени за преждевременно отминали дарования”.

„Тази експозиция е фокусирана върху една много странна черта на Майстора – да вменява и да внушава. Защото именно той е причината да се говори за Кюстендилска изобразителна школа”, подчерта в изказването си доц. Валентин Господинов.

Експозицията ще остане до 1 септември.

Ана Райковска

Сн. авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *