Горещи новиниКултураОбщество

Огнян Герджиков във В. Търново: Не бях политик и не искам да бъда

Бившият премиер представи последната си книга във В. Търново и призна, че Бойко Борисов му дължи пари

ДА СЪМ ПОЛИТИК НЕ МИ Е В КРЪВТА, ПРОСТО СЕ НАЛОЖИ, ПОЕХ И ИЗПЪЛНИХ ДЪЛГА СИ. Не бях политик и не искам да бъда, бяха първите думи на бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков при пристигането му във Велико Търново. Пред почитатели в старата столица той представи последната си автобиографична книга, която не случайно носи името „Аз не бях политик“.

За себе си казва, че има интересен живот и вкус към писането. Твърди, че книгата му е откровена. По думите днес има и честни политици и даде определение за такива: да работят за държавата, а не за собственото си благо.

ГЕРДЖИКОВ, КОЙТО БЕШЕ ВОДЕЩА ФИГУРА В ЦАРСКАТА ПАРТИЯ НДСВ, ОТКАЗА ДА КОМЕНТИРА НАСТОЯЩАТА ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА И ЗАЯВИ, ЧЕ ИМА МНОГО ЗАКОНИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО СА ПАРАДОКСАЛНИ. Като пример той даде факта, че фирмите с ограничена отговорност у нас имат само 2 лв. капитал.

„Много от законите се правят непрофесионално и аматьорски. Има неща в нашето законодателство, от които искрено ме е срам. В отделни закони има безсмислици. Капиталът на ООД е 2 лв., а в Германия е 25 000 евро. И от тук идва абсурдът, ако едно дружество с ограничена отговорност претърпи загуба повече от 50 ст. трябва да свика незабавно Общото събрание“, каза проф. Герджиков.

Професионалният път на политика, който отрича да е бил такъв, е преминал най-вече като преподавател в Софийския университет. А по думите му и настоящият премиер, и бившият не говорят правилно и според него „мекат“. За съвременното право проф. Герджиков беше категоричен, че го боли, а  относно съвременното образование той отказа да коментира, но определи настоящия министър като много качествен.

СПОРЕД ГЕРДЖИКОВ Е МНОГО ВАЖНО ВЪЗПИТАНИЕТО НА ДЕЦАТА, НО БЕШЕ КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ ТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗАТОВА, ЧЕ СЛУШАТ ЧАЛГА. По думите му няма кой да ги запали към красотата на класическата музика. Иначе неговите внуци учат в Холандия. Но проф. Герджиков определи и българските университети като качествени като изтъкна Софийския и УНСС. Все пак той подчерта, че в други има и доста дефицити.

В подобен стил на откровение премина и представянето на книгата му, което се оказа 36-то поред в страната. В Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ дойдоха представители на различни институции, писатели, преподаватели и културни дейци.

ПЪРВОТО, КОЕТО ТЕ ЧУХА ОТ ПРОФ. ГЕРДЖИКОВ Е, ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ ВСЕ ОЩЕ МУ ДЪЛЖИ ПАРИ.

„От доста време и още не се издължил. Ще научите от книгата и доста неща от кухнята. Заслуга за книгата имам не само аз, а и моята съпруга, която много съвестно събираше всичко, което се пишеше за мен. Получиха се огромни купища, не знам дали Националната библиотека има такъв архив“, сподели проф. Герджиков.

И си спомни за времето, когато е бил в парламента и по радиото слушал класическа музика. Веднъж чул изключително красива песен, но хванал от нея само 20 секунди. После записал телефон за поръчки и помолил секретарката да му намери диск. Съпругата му също харесала песента и не след дълго Емил Калев и Ана Боянова от известния дует  „Querida“ станали приятели на семейство Герджикови. Затова именно те откриха със същата песен представянето на книгата в Изложбените зали и заслужиха аплодисментите на публиката. А на запис присъстващите видяха други овации, когато целия парламент изпраща на крака Огнян Герджиков в края на мандата му.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Огнян Герджиков във В. Търново: Не бях политик и не искам да бъда

  • Тия интелекцуалци от ВТУ-то с големи кореми, ке експлодират бря. Герджикът е бил поне 15г. в политиката. После не бил политик. Пълно двуличие. От 5 години издава една и съща книга. Не е ясно и кой плаща масрафа.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *