Увеличават тол таксите за камионите, от 1 юли ще се плаща за преминаване и по второкласните пътища

От 1 юли тежкотоварните автомобили ще се таксуват реално за преминаване и по второкласните пътища. Досега това беше безплатно за превозвачите, макар този клас пътища да са включени в тол системата. Планираното увеличение ще се въвежда на два етапа – 50% от следващия месец, а другата половина ще влезе в сила от 1 януари 2023 г. Всичко това е заложено в проекта за изменение на Тарифата за таксите за преминаване и ползване на Републиканската пътна мрежа. Той предвижда и намаляване цените на годишните винетки с 10 лв. – от 97 лв. на 87 лв.

Догодина съотношението на приходите в тол системата ще бъде обърнато. Тогава тежкият трафик ще започне да заплаща 2/3 от приходите, а леките автомобили – 1/3, на принципа „който ползва и руши повече, да плаща повече“.

При поетапното увеличение на тол таксите от 1 юли автомобилите между 3,5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, ще плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища – между 2 и 3 стотинки. За тези превозни средства от 1 януари 2023 година ставките се предвижда да бъдат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища – между 4 и 7 стотинки на километър. Тарифите на тол таксите на камионите над 12 тона са по-високи.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.