„Пътни строежи ВТ“ поемат изграждането на тунела под Шипка на стойност 358 млн. лв.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ (АПИ) ТОДОР ВАСИЛЕВ ПОДПИСА ДОГОВОРИТЕ ЗА ПРОЕКТИРАНЕ И СТРОИТЕЛСТВО И ЗА СТРОИТЕЛЕН НАДЗОР НА ТУНЕЛА ПОД ШИПКА, съобщиха от пътната агенция. Контрактът на стойност над 358 млн. лв. е с консорциума ДЗЗД „Консорциум ПСВТ“, в който влиза и най-голямата регионална пътностроителна компания – „Пътни строежи ВТ“. От името на изпълнителя контракта парафираха съуправителите на местното дружество инж. Румен Игнатов и инж. Филип Маринов.

„Идеята за пряка връзка между Северна и Южна България от тук е отпреди 125 г. Ще се повиши безопасността на движение и целогодишно ще се улесни преминаването на шофьорите от двете страни на Стара планина. Това ще се отрази на туризма, на икономическото и социалното развитие на региона“, подчерта председателят на АПИ. По данни на пътната агенция с построяването на тунела тежкотоварният трафик трябва да се увеличи над 90 на сто, а лекият – над 50 на сто. Изчисленията показват, че трафикът през тунела ще бъде два пъти по-голям и ще нарасне до над 10 000 моторни превозни средства за денонощие. Съоръжението трябва да се завърши за 3,5 г.

Тодор Василев (вляво) и инж. Филип Маринов по време на подписването на договора.

ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ПРЕДВИЖДА ИЗГРАЖДАНЕТО НА УЧАСТЪК С ДЪЛЖИНА 10,549 КМ, ОТ КОИТО 7,96 КМ СА НОВО СТРОИТЕЛСТВО, А 2,59 КМ СА РЕКОНСТРУКЦИЯ на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км и ще е най-дългият пътен тунел, изграждан до момента у нас. Останалите 4 тунела са по-малки – съответно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат построени още 6 моста и 1 подлез.

Тунелът под вр. Шипка ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на съоръжението ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за движение, две водещи ивици и два тротоара. Съоръжението ще е възлова точка при движението в посока север – юг и чрез него ще се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва, са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът „Проектиране и строителство на обект: „Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, включително тунел под връх Шипка“ е включен в проекта на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

С. МАРИНОВ

One thought on “„Пътни строежи ВТ“ поемат изграждането на тунела под Шипка на стойност 358 млн. лв.

  • 10.06.2022 в 19:55
    Permalink

    И при леко ПТП, или аварирал тир, = Тапа. Как ще стигнат аварийните екипи,
    никой не мисли!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.