Общество

Фермери недоволстват срещу готвена смяна на земеделски шеф в Свищов

Стопаните са притеснени, че рокадата ще блокира административната дейност на ведомството

 

НАПРЕЖЕНИЕ У ФЕРМЕРИТЕ В СВИЩОВСКО ПОРОДИ НАМЕРЕНИЕТО ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ШЕФКАТА НА ОБЩИНСКАТА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ В КРАЙДУНАВСКИЯ ГРАД Емел Павлоолу. Над 30 стопани дойдоха в четвъртък сутринта на среща с директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Велико Търново, Габриела Шилкова, за да чуят мотивите за готвената рокада. Разговорите обаче не удовлетвориха агропроизводителите. Те споделиха, че според тях казусът всъщност имал политически нюанс и следва да се намери адекватно решение на проблема.

„Нямат мотиви за отстраняването на госпожа Павлоолу. Повярвайте, че има нещо друго зад намерението за смяна на шефката. Госпожа Шилкова каза, че работят по доноси и сигнали за злоупотреби. Предложихме й да дойде лично на сключването на споразуменията, да отдели един ден, за да инспектира как в свищовската служба си вършат работата и тогава да прецени дали трябва да се назначи нов шеф. Тя обаче отговори „не“, сподели един от стопаните, дошли на срещата – Христо Цветанов.

Част от фермерите, които дойдоха на среща в ОД „Земеделие“ В. Търново

Неговите колеги допълниха, че от години в Свищовско няма жалби и скандали в бранша и разпределението на земята е прозрачно. Тревогата им е, че евентуална рокада ще доведе до хаос и блокаж на местната агроадминистрация.

„Виждаме по другите населени места колко трудно се сключват споразуменията за ползване на земя, как там има шуробаджанащина. При нас няма такова нещо. Аз съм дребен земеделец с под 1000 дка, никой не ме е ощетил. Искаме общинската служба да се оглавява от способен човек, за да няма бъркотии, злоупотреби и скандали“, заяви фермерът Димитър Димитров.

„Госпожа Павлоолу оглави земеделската служба през 1997 г. За няколко години сложи край на хаоса и направи необходимото да върви работата и да облекчи земеделците. Ако я сменят, почваме със скандалите и проблемите, ще изпускаме сроковете. Ако има промени, няма да ни уведомяват както сега. След месец започва сключването на споразуменията и точно в този момент да смениш ръководството е абсурдно“, коментира стопанинът Пламен Стоянов.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ – Велико Търново, Габриела Шилкова отказа да коментира плануваната рокада с мотива, че няма предварително уговорена среща с медиите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *