Водещи новиниСъдби

От преподавател по пилатес в Палма де Майорка търновката Дея Гавраилова дойде да обучава в селски читалища

Инструкторката призова за по-активен начин на живот и съхраняване на здравето чрез спорт

 

СЛЕД 7 ГОДИНИ В ИСПАНИЯ ТАЛАНТЛИВАТА ИНСТРУКТОРКА ПО ПИЛАТЕС ДЕЯ ГАВРАИЛОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗБРА ДА ПРЕПОДАВА НА ЕНТУАСТИ В РОДНИЯ СИ КРАЙ. 33-годишната жена обучава не само в града, но и в селско читалище, като амбицията й е да даде достъп до активностите на хората в малките населени места. Застава зад идеята да се сложи край на обезлюдяването в отдалечените от общинския център места и иска да провокира местните да се погрижат за физическото и душевното си равновесие.

Дея е възпитаничка на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, където се обучавала във френска паралелка. След това завършила португалска филология в Софийския университет и заминала за Испания. Установила се в Палма де Майорка и започнала работа на рецепция на спа хотел. На острова изкарала курс по пилатес и вдъхновена от наученото започнала да преподава на свои приятелки. Опъвали постелки на плажа и правели упражнения за разтягане, подобряване на кръвообращението, издръжливост, тонизиране и укрепване на мускулите. След като събрала смелост да обучава и непознати, стартирала по-мащабна дейност и лека-полека привлякла десетки заинтересовани.

По време на пандемията часовете по Пилатес преминавали онлайн, но именно тогава интересът към практиката рязко се увеличил, споделя тя.

„В онзи период хората осъзнаха колко е важно духовността и тялото да са в хармония, организмът да е добре функциониращ и балансиран. Стартира огромен бум от желаещи. Може би дори се превърна в тренд, защото много от популярните личности в световен мащаб практикуват метода. Истината обаче е, че когато човек започне да изпълнява упражненията,  сам се убеждава за ефективността им“, сподели Дея.

В края на миналата година търновката взела решение да се върне обратно в България и да преподава практиката на хора от старата столица и региона. Така преди четири месеца стъпва на родна земя и веднага увлича ентусиасти. Обучава в две зали – „Нашата зала“ на ул. „Бачо Киро“ и в „Енерджи“ в кв. „Колю Фичето“. Курсове води и в читалището в село Керека, където всеки уикенд идват десетки хора от Велико Търново и Дряново.

„Имам желание да посещавам и други читалища. Смятам да отдам внимание на селата край Велико Търново и да разнообразявам почивните дни на хората, избрали да живеят в малките населени места. Когато има повече опции за развлечение и спорт, селата ще се съживят и ще станат по-привлекателни“, вярва Дея.

33-годишната жена обясни, че методът Пилатес е подходящ за хора на всякаква възраст и пол, включително деца и бременни. Не е необходимо човек да е спортист, за да изпълнява упражненията, които не са сложни, но изискват концентрация и отдаденост. Практиката е подходяща за борещите се с проблеми на гръбначния стълб, ставите, заболявания на опорно-двигателния апарат и т.н.

„Една тренировка продължава час и е много важно през това време умът да е фокусиран само върху упражненията. Трябва да се спазват правилата на пилатес и не е от значение колко повторения ще се направят, а как ще се изпълнят правилно. Изискванията за практикуване са човек да е с удобни дрехи и да е бос“, уточни Дея.

Освен с преподаване, тя се занимава и с работа в българска фирма, където прилага своите познания по португалски, испански, английски, френски език. Труди се в условията на хоум офис, но прави всичко по силите си в свободното време да спортува и да се движи много.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: Елица ГУНЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *