Водещи новиниОбщество

Само 9 плувни басейна в областта са успели да покрият изисквания за работа през летния сезон

РЗИ връчи 45 предписания на собственици на водни обекти

 

САМО 9 ОТ РЕГИСТРИРАНИТЕ 85 ПЛУВНИ БАСЕЙНА В ОБЛАСТТА СА ИЗВЪРШИЛИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ДЕЙНОСТИ ПО ПОДГОТОВКА и безопасност на работа през летния сезон. Обектите, които са привели в законовите изисквания водните си съоръжения, са комплекс „Радио“ – Велико Търново, Къпиновски манастир – село Велчево, „Релакс Кооп“ и „Велиста“ – село Вонеща вода, „Термкомфорт“ – Горна Оряховица, „Болярски хан“ – Лясковец, къмпингите в селата Драгижево и Емен и град Полски Тръмбеш.

Здравните власти са връчили общо 45 предписания на фирми, експлоатиращи плувни басейни на територията на областта, с конкретизирани в тях задължителни хигиенни и противоепидемични мерки към 7 юни. От ведомството обясниха, че подготовката включва привеждане в изправност на пречиствателното съоръжение и инсталациите, ремонт на съблекални, душови помещения и санитарни възли, снабдяване с необходимото количество биоциди за обеззаразяване на водата и осигуряване на достатъчни по брой съдове за събиране на твърдите отпадъци.

За да се гарантира качеството на водата, управителите на комплексите са длъжни да организират лабораторен анализ на проби от басейна по отношение на микробиологични и химични показатели – ешерихия колититър, общ колититър, микробно число, амоняк и нитрити.

Експлоатацията на водните обекти може да започне след наличие на резултат, доказващ епидемиологична и химична безопасност.

От РЗИ ще извършват систематичен здравен контрол върху всички басейни, декларирали въвеждане на задължителните изисквания. Експертите предупреждават, че най-малко два пъти през летния сезон ще правят проверки и при установяване на нарушения експлоатацията на басейните се спира незабавно. Комплексите ще получават зелена светлина за работа отново едва след като има резултат от взета от контролните органи водна проба, която е в съответствие с нормите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *