Спорт

Актьорът, пресъздал образа на Наим Сюлейманоглу във филма за легендарния щангист, възражда спомена за него

Игралният филм ”Джобният Херкулес”, посветен на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който бе излъчен по екраните в Турция преди 3 години, тези дни бе прожектиран и в Ню Йорк. Прожекцията се състоя в сградата на Turkish Hоusе (Тürkiye Еvi, Дома на Турция) в центъра на Ню Йорк и премина при изключителен интерес от страна на зрителите, информира Анадолската агенция.

Изпълнителят на главната роля, тази на щангиста Наим Сюлейманоглу, 21-годишният Хаят Ван Ек гостува на зрителите.

Младият актьор сподели, че въпреки изминалите години от първата прожекция на филма в Истанбул и днес се вълнува и гордее с участието си в него.

“Щастлив съм, че благодарение на този филм споменът и следите, които остави след себе си Наим Сюлейманоглу, продължават да живеят и да вълнуват хората, където и да са те по света. Получихме изключителни реакции на признателност и благодарности особено от изселниците от България, които бяха нашите най-многобройни зрители. Голяма част от филма бе заснет в България, където е роден моят герой, и те са хората, преживели някои събития, които се пресъздават на екрана”, сподели той.

Хаят Ван Ек е роден в Нидерландия и има изселническо потекло. Фамилията на дядо му са преселници от България, а на майка му – от бивша Югославия. Детството му преминава в Турция. На 8 години изпълнява първата си роля на екрана.

От пръв поглед прави впечатление поразителната физическа прилика между 21-годишния актьор и покойния трикратен олимпийски и световен шампион Наим Сюлейманоглу, чието бягство от България заради асимилаторската политика на предишния комунистически режим спрямо турците разтърси света. Хаят Ван Ек продължава филмовата си кариера и в същото време учи компютърно инженерство в Берлин.

“Преди филма познавах моя герой само от учебниците, а именно като спортист, който със спечелените три олимпийски титли изведе турските щанги на върха на спорта. Но след като прочетох сценария, разбрах, че при него не става дума само за спорт, а за личност, която се бори за правата на човека, срещу насилствената забрана да носи турското си име в страната, където е роден, да говори на турски език. Това беше и голямата отговорност. Това че съм с изселническо потекло бе мотивът, който допълни тази част от образа, т.е. стана част от собствената ми гледна точка”, казва той .

Интересен факт е, че специално за филма актьорът тренира щанги и натрупва мускули, като отказва да използва специален костюм, за да създаде илюзия за релеф на тялото.

Според него особено вълнуващи са епизодите около бягството на Наим от Австралия, пристигането му в Турция, както и речта му пред ООН срещу асимилаторската политика на Тодор Живков и в защита на правата на турците в България. От изпълнителите във филма най-много харесва актрисата Селен Йозтюрк, която изпълнява ролята на майката на Наим.

Хаят Ван Ек мечтае да играе във филм с актьора Халит Ергенч, добре познат и в България от сериалите „1001 нощи“ и „Великолепният век“, от когото казва, че се е учил.

„Джобният Херкулес“ е биографичен и драматичен турски игрален филм, който пресъздава на екрана паметни моменти от живота и спортната кариера на родения в Момчилград Наим Сюлейманоглу, единствения щангист досега, който е вдигал на подиума тежести три пъти над собственото му тегло, трикратен олимпийски шампион, носител на 7 световни титли и 46 рекорда. Режисьор на филма е Йомер Фейзиоглу, а сценарият е на Баръш Пирхасан.

Филмът бе прожектиран по кината в Турция, също в Нидерландия и Германия, а тези дни и в Ню Йорк.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *