Белица почти заля моста в Дебелец, вадиха от основите му две дървета с тегло над 7,5 тона

Янтра се качила до 4,20 метра, скални отломки нападаха на Хаинбоаз

Белица почти заля моста в Дебелец, вадиха от основите му две дървета с тегло над 7,5 тона

 

Янтра се качила до 4,20 метра, скални отломки нападаха на Хаинбоаз

 

РЕКА БЕЛИЦА ПОЧТИ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОРИТОТО СИ И ЗА МАЛКО ЩЕШЕ ДА ЗАЛЕЕ РЕМОНТИРАНИЯ НАСКОРО СТАРИНЕН МОСТ В ДЕБЕЛЕЦ, СИГНАЛИЗИРАХА ЧИТАТЕЛИ НА „БОРБА“. Причина за разлива бяха две дървета с тегло над 7,5 тона, заклещени в основите и възпрепятстващи отока. Отломките бяха извадени с кран, като след това машината се отправи към Нацовци, където също имаше заседнали дървета. Нивата на реките във Велико Търново и на територията на общината трайно се понижават, информираха от кметството. В кв. „Чолаковци“ в старопрестолния град към 12,00 ч. Янтра е 2,76 метра при критична стойност от 6,00 м., а в Дебелец Белица вече е под 2,00 м.

През изминалото денонощие кметът на Велико Търново Даниел Панов разпореди постоянно наблюдение на нивата на реките. На всеки час екипи от Общината обхождаха критичните точки, в реално време се следяха и данните от телеметричната система. Дейностите бяха координирани и с регионалната дирекция на пожарната. Още в късните часове на неделната вечер транспортно-строителната фирма „Надежда“ осигури специализиран кран за изваждане на големите дървета, влачени от р. Белица.

ПИКЪТ НА РЕЧНИТЕ НИВА БЕ ДОСТИГНАТ КЪСНО В НЕДЕЛЯ ЗАРАДИ ГОЛЯМОТО КОЛИЧЕСТВО ВОДА, ИДВАЩО ОТ ТРЯВНА. Около 23,30 ч. в неделя Янтра се бе покачила до 4,20 метра, а Белица – до 2,90 м. В нито един момент обаче нямаше риск за наводнения във Велико Търново, Дебелец, Килифарево и на други места.

Към момента ситуацията с река Веселина, която тече от Хаинбоаз, е идентична с тази на Белица. В течението се носят клони и отломки от дървета. Още преди години се заговори, че затлачването на коритата се дължи на безразборното изхвърляне на дървесни отпадъци от фирмите, които секат в Прохода на Републиката, но така и не беше категорично доказано.

През предходните дни Хаинбоаз беше на няколко пъти затварян заради катастрофи. Колони от тирове чакаха с часове в съботната вечер, за да преминат през международния път. В неделя паднала скална маса също блокира трасето и се наложи аварийното му почистване край разклона за село Войнежа.

Сринати в следствие на проливния дъжд камъни и клони затрудниха движението и по пътя Велико Търново – Горна Оряховица през с. Арбанаси. Кал пък заля платното за движение между свищовските села Козловец и Царевец, която беше своевременно почистена.

Екип „Борба“

 

Екип „Борба“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.