Свят

Едно истинско лято „като предишните“

Туризмът отново е на гребена на вълната. Въпреки че е едва началото на сезона испанските крайбрежни райони вече посрещат първите желаещи да се потопят в морските води, а заведенията са препълнени.

Туристите не пожелаха да дочакат настъпването на астрономическото лято. През април Испания посрещна 6,1 милиона посетители и бе само на 1 милион души от рекордните за сектора равнища през 2019 година, когато през същия месец пристигнаха 7,1 милиона.

Туристите са по-малко, но харчат повече, отбелязва испанското издание на „Бизнес инсайдър“. Чужденците са оставили в Испания 6,9 милиарда евро, което е с едва 2 на сто под общите похарчени суми през април 2019 година (7,056 милиарда евро), въпреки че тогава туристите са били с 1 милион повече. Тези данни вече започват да оставят отпечатъка си върху заетостта.

Броят на безработните през май се понижи с 99 512 души и за първи път от 2008 година спадна под 3 милиона, според данните, публикувани от министерство на труда.

Спадът на безработицата е концентриран основно на Канарските и Балеарските острови (11 на сто) – два района, силно зависими при създаването на работни места от туризма, който продължава да надига глава след ковид кризата.

Балеарските и Канарските острови оглавиха понижението на безработицата през май и то със значителна преднина спрямо други райони на Испания.

Имахме два силно засегнати от пандемията района, които изоставаха по отношение на заетостта, но през последния месец показаха най-голямо увеличение на новите работни места, заяви държавния секретар за социалната сигурност Исраел Аройо по повод ситуацията на двата архипелага.

Само за няколко месеца туризмът престана да е най-засегнатият от пандемията сектор и „възкръсна от пепелта“, пише „Бизнес инсайдър“.

През февруари тази година на Балеарските острови е имало 52 500 безработни, три месеца по-късно те са 32 600 или с една трета по-малко. Безработицата там се е понижила с 52 на сто, повече от двойно спрямо средния показател за страната (22,7 на сто). Следват Канарските острови със спад на безработицата от 30,2 на сто на спрямо май миналата година.

Покачването на температурите, краят на ограниченията, както и нарасналото желание за лятна почивка след две пандемични години, се превръщат в отлични предпоставки за бум на туризма през 2022 година, посочва изданието.

Налице е смяна на тенденцията като последица от възстановяването от КОВИД-19. Търсенето нарасна допълнително след свалянето на ограниченията и от второто тримесечие скокът на заетостта ще е още по-отчетлив. Това прогнозира Мария Мартинес-Матуте, доктор по икономика и професор в департамента за икономически анализи в Мадридския автономен университет.

Данните за заетостта на хотелите практически са същите като през 2019 година. Настроени сме много положително с оглед на желанието на туристите да пътуват – и местните, и международните. След две години без пътувания, хората нямат търпение да излязат от домовете си, коментира председателят на Испанската конфедерация на хотелите и туристическите настанявания Хорхе Маричал.

Активизиране на сектора се наблюдава и откъм броя на трудовите договори, подписани през май. Островите отново са „с едни гърди напред“ и са пред всички останали региони.

Броят на сключените през май нови трудови договори е нараснал със 106 на сто спрямо същия месец на 2021 година на Балеарите и с 49,6 на сто на Канарските острови. Средното увеличение в Испания е много по-ниско – с 6,2 на сто.

Отрасълът започна да поднася изненади още в края на 2021 година, когато потреблението на туристите в Испания бе напът да достигне предпандемичните си нива. През последното тримесечие на годината потреблението на чуждестранните гости се възстанови на 86 процента.

Секторът разполага с отличен инсталиран капацитет и желание да се възползва от него, обяснява икономистът от „Интермъни“ (Intermoney) Франсиско Видал.

Втората изненада дойде през Страстната седмица, когато въпреки икономическите последици от войната в Украйна, липсата на контрол върху инфлацията и влиянието й върху „джобовете“ на домакинствата, секторът отбеляза подем.

Според данните, събрани от министерство на промишлеността, търговията и туризма, съвместно с „Форуърд кийс“ (Forward Keys), Балеарските острови са се превърнали в предпочитано място за пътуващите през Страстната седмица с растеж от 14 на сто. На първо място сред градовете се нарежда Ибиса (34 на сто), следвана от Палма (12 на сто) и Тенерифе (7 на сто).

Съживяването на туризма намира отражение в добрите данни за заетостта в определени сегменти. През май хотелиерството и развлекателните дейности са създали най-много работни места с растеж съответно от 30,8 на сто и 21 на сто на годишна основа.

Когато си лидер и имаш естествено и структурно конкурентно предимство, виждаш как един от секторите, превърнал се в слабост на икономиката при здравната криза, през 2022 година се преобразява в нейна сила, заключава Видал.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *