Премиерът Кирил Петков: „Най-важното сега е да имаме 121 депутати“

 

Министър-председателят се срещна във В. Търново с 10-годишната Александра Стефанова, която му написала писмо

БЛАГОДАРЯ ЗА СМЕЛОСТТА НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ. ТОВА ЗАЯВИ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ КИРИЛ ПЕТКОВ ВЪВ ВТОРНИК ПО ВРЕМЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Коментарът му е по повод разпространената информация, че министърът на спорта в оставка е човекът, който организира депутати от „Има такъв народ“ да напуснат партията след раздора в управляващата коалиция.

„Най-важното нещо, в което всички ние сме се фокусирали, е да имаме 121 депутати, никой от тях да няма зависимости. Никой от тях да не спира реформата в съдебната система, никой да не спира промяната в КПКОНПИ, да можем да приемем бюджета. Това, което видяхме вчера, аз благодаря на смелостта на тези депутати и на Радостин Василев, че те казаха: „Нашата лоялност е към България и ние няма да допуснем подмяна на идеите, които ни бяха обещани, с някакви задкулисни договорки, някакви приятелства от 20 години с хора като Орлин Алексиев, с някакви такива неясни неща. Сега въпросът е техният пример да бъде последван от още 7 души“, каза Петков.

Относно срещата в дома на Радостин Василев, където са се водили разговори за напускане на „Има такъв народ“, Петков коментира: „От самото начало, преди да говорим с когото и да било, аз излязох и казах, че сега ще търсим 12 независими депутати. Нямаше нищо задкулисно. Сигурен съм, че ще срещнем повече хора, повече съмишленици“.

На въпрос колко хора още очаква да го подкрепят, Петков отсече: „Чисто математически тук става дума за това колко хора, когато са направили клетвата като народни представители, ще застанат зад думите си“.

ПРЕМИЕРЪТ ДОПЪЛНИ, ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ВОДЯТ РАЗГОВОРИ С МНОГО ХОРА.

„Идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която всеки в Народното събрание носи. Ако нямаме 22 закона приети до края на годината, губим и спираме 12 милиарда в българската икономика, актуализацията на пенсиите не се случва, младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения, горивата продължават да са на тези високи цени. Едновременно с това трябва да продължи газовата диверсификация. Ако влезем в една поредица от избори, би било пагубно и загуба на историческо време. В момента всеки трябва да каже – аз защо съм в това Народно събрание, каква е моята отговорност и към кого я нося тази отговорност. Това, което видяхме, е, че има смели хора, хора, които са отговорни и сега се надявам техният пример да бъде последван“, изтъкна Петков.

Относно записа, който Тошко Йорданов разпространи на брифинг в понеделник вечерта, в който се чува разговор между спортния министър в оставка Радостин Василев и Христина Иванова, премиерът каза, че не е чул заплаха.

„Опитват се да направят инсинуации, записи. Това само по себе си е долно, когато записваш хора, с които си работил, с които си говориш“, заяви Петков.

„Това, което се случва в момента, е опит на хора, които много дълго време са обогатявали сами себе си от обществените средства, от данъците на всички, да запазят тази система. Ние с нашите колеги, коалиционните партньори, сме решили да променим това. Вярвам, че рано или късно ще победим и вие ще растете в друга среда“, отговори Петков на въпроса на 10-годишната Александра Стефанова дали е некултурно това, което се случва в държавата.

Ученичката преди месец написала писмо на премиера и го поканила да гостува във Велико Търново. Момичето го посрещна с китка здравец, а той й подари значка с българския герб. На ученици, които придружаваха Александра, премиерът подари флакони с българска роза във вид на кукли в национална носия. На срещата с Кирил Петков Александра сподели, че се интересува от политика и иска да стане министър-председател. Ученичката го попита как се справя в кризисната ситуация.

„Всяка сутрин ставам и тръгвам на работа с идеята, че трябва да правя верните неща, в които вярвам, и да спазвам принципите. И знаейки, че правя най-доброто от себе си, вече какви резултати от това ще дойдат, то не е изцяло в мой контрол. Моята мотивация, моята задача е всяка сутрин да съм сигурен, че спазвам принципите си и давам всичко от себе си“, обясни Петков.

„ТОВА, КОЕТО ВЧЕРА ВИДЯХТЕ ВСИЧКИ, АЗ ГО ПОТВЪРЖДАВАМ, ИМАХМЕ ПОЧТИ РЪЧНА СПИРАЧКА ОТ СТРАНА НА РЪКОВОДСТВОТО НА „ИМА ТАКЪВ НАРОД“. СЕГА СЕ НАДЯВАМ, ЧЕ В СЪВСЕМ СКОРО ВРЕМЕ, УСПЯВАЙКИ ДА ВЗЕМЕМ 12 ДЕПУТАТИ като допълнителна подкрепа към правителството, нещата ще се отпушат и ще се движим много по-добре. Да, движим изцяло с идеята, че това правителство е стабилно“, допълни Кирил Петков.

Попитан кога е разбрал, че Орлин Алексиев стои зад „Има такъв народ“, Петков заяви: „Никога не съм знаел за това. Преди това винаги съм си мислел, че човекът, който има последната дума в „Има такъв народ“, е Слави Трифонов. Факт беше, че резултатът, който искахме, особено в борбата срещу корупцията, го нямаше.

„Всеки има права в тази държава, да си ги употребява“, бе коментарът на Петков по повод намеренията на Слави Трифонов да го съди.

 

ПЕТКОВ КОМЕНТИРА И КАЗУСА С АМ „ХЕМУС“.

„Както знаете, там имаме много голям казус. Едни пари са предплатени, голяма сума, от друга страна, нямаме магистрала. Едни лотове са започнати уж да се строят по договори за доставка на материали и машиносмени, а реално не се извършва строителна дейност. Цялата работа с този „инхаус“ трябва да мине през парламента, за да може се отпуши този проект. Имаме едни незаконни дейности според мен, едни строителства, които не носят гаранция за качество, едни предплатени пари, без да я има магистралата. Бойко Рашков откри едни строителни фирми, които са изнасяли с торби“, обясни Петков.

 

Премиерът се срещна с кмета на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов. Сред разговора двамата обявиха, че са обсъдили финансовото състояние на общините. Договорили са се на 28 юни да бъде проведена национална среща на кметовете от страната за детайлни дискусии по проблемите на местната власт. Преди това исканията на управниците ще бъдат изпратени в Министерството на финансите и възможностите ще бъдат обсъдени на предстоящия форум. Кирил Петков обеща такива срещи с кметовете да бъдат провеждани регулярно занапред.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки авторът

5 thoughts on “Премиерът Кирил Петков: „Най-важното сега е да имаме 121 депутати“

 • 14.06.2022 в 12:50
  Permalink

  Не се вижда хитрушкото, адвоката и кандидат за министър Момчил Иванов. Дето е в инициативният комитет на ректора Христо Бонджолов за следващ кмет на Велико Търново. Ректорът назначи цялата му рода във ВТУ.

  Отговор
 • 14.06.2022 в 15:49
  Permalink

  Най- важното е да се работи с професионалисти. Двуличниците нямат дълъг живот.

  Отговор
 • 14.06.2022 в 16:50
  Permalink

  Най-важното е да си ходиш. По най-бързия начин и с еднопосочен билет към Канада.

  Отговор
  • 15.06.2022 в 9:27
   Permalink

   Що да си ходи. Защото засегна руската мафия ли?

   Отговор
 • 15.06.2022 в 10:08
  Permalink

  Когато спрат кранчетата много хора остават на сухо. Дано сменят порочния модел от 60 години, да се дава само по сметка, мой човек, половината за мен …ако ти дам работата, не качествено строене, защото парите са окрадени, печелят конкурс и после не ги виждаш…както е с Летището в Горна Оряховица. Обещания само да докопат парите ..и после забравят за обещанията.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.