Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Д-р Марияна Витанова: „Въвеждането на финансов стимул за кръводаряване ще създаде проблеми“

В МОБАЛ се нуждаят от доброволци за поддържане на запаса от животворна течност

 

Д-р Марияна Витанова

ПЛАНУВАНОТО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ДОБРОВОЛНО КРЪВОДАРЯВАНЕ НЕ САМО НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА С НЕДОСТИГА НА ЖЕЛАЕЩИ, но и ще създаде други недоразумения. Това смята началникът на Отделението по трансфузионна хематология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Марияна Витанова. В Световния ден на безвъзмездния кръводарител 14 юни специалистката изтъква, че финансовият стимул по-скоро ще насърчи търговията на черно с животворната течност. Идеята на здравните власти е даряващите кръв да получават ваучер за сума, равна на 50% от дневното трудово възнаграждение, изчислено въз основа на средната заплата за страната. По данни за март 2022 г. тази сума ще е 41,70 лв., като реално ще бъде повече, тъй като заплащането ще се въведе от следващата година, а тогава средната заплата ще е нараснала още.

„Хората, които даряват кръв на добра воля, не търсят някаква облага. Практиката ми показва, че всичко опира до самосъзнание. Сумата, която се обмисля да се изплаща, е несъизмерима с тарифата на черно. По-скоро трябва да се повишат средствата за подкрепителна закуска“, смята д-р Витанова.

Шефката на отделението посочи, че в звеното основната група са кръводарители по фамилна линия и има нужда от количества от всяка кръвна група.

Специалистката съобщи, че при последната организирана акция в помощ на 33-годишния мъж, който пострада при взрив на газова бутилка в кв. „Зона В“, са откликнали 70 кръводарители.

„Прекрасно е, когато видиш толкова много отзовали се. Проблемът в такива ситуации е, че ние сме притиснати от времето и трябва веднага да осигурим количества. Ето защо е от толкова голямо значение да имаме големи запаси“, обясни д-р Витанова.

Тя изрази благодарност към всички, които с кръвта си са помогнали за спасяването на нечий живот. Припомни, че вратите на отделението са отворени от понеделник до петък от 8:00 до 13:00 ч.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Д-р Марияна Витанова: „Въвеждането на финансов стимул за кръводаряване ще създаде проблеми“

  • 14.06.2022 в 15:26
    Permalink

    В държава в която лекарите са еднолични търговци, болниците търговски дружества , а кръвопреливанията – клинични пътеки как ги виждате да даряват благотворително ??

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *