Инструктор по аеробика, балерина и магистър по национална сигурност, Паола Босева е жена с много роли в живота

Пример за това как се носят много дини под една мишница, е балерината от МДТ „Константин Кисимов“ Паола Босева. Младата дама от Велико Търново се е заела с толкова дейности наведнъж, че да се чуди човек как успява да си организира времето. Отделно са интересите й в най-различни посоки. Говорим с нея в театъра, облечена в костюм от XVII век, в паузите на репетициите на спектакъла „Амадеус“.

Родена е на 4 октомври 1994 г. и е завършила ПМГ „Васил Друмев“ с биология и английски език. За висшето си образование се насочила към Военния университет, по-точно към гражданската специалност „Логистика на сигурността“, от която излиза бакалавър. Завършила и две магистратури, едната по национална и регионална сигурност, а другата – „Съвременни танцови техники“ в Музикалната академия в Пловдив. Втората магистратура записала, защото решила, че иска да се отдаде на страстта си по театъра и танците, а за нейното усъвършенстване трябва и подходящо образование. Вярна на принципа „учене през целия живот“, по време на ковид пандемията се хванала и с трета магистратура – „Творческо писане“ в Нов български университет. Все още само си нахвърля идеи, които после да прераснат в произведение. Няма амбиции да става поет или писател, записала специалността единствено за нейно собствено удоволствие.

Най-голямата й страст обаче е спортът. От 8 години Паола Босева е инструктор по аеробни дисциплини, за което посещавала доста обучения в България и получила сертификати, издадени от международни треньори.

Занимава се и с канго – аеробна групова тренировка, води групи от 7 години, а самите тренировки провежда в голям фитнес център във Велико Търново. За незапознатите – този вид аеробика носи името си от наименованието на специалните обувки канго, разработени от канадски лекар. Те предпазват ставите, олекотявайки натоварването, докато скачаш. С тях по улиците не може да се ходи, изглеждат странно, затова пък за целта на спорта са подходящи. Формацията на Паола се казва DANCE-HOT KANGOO и има много последователи. „Сформирали сме си една група от жени и момичета, които са любители на спорта или пък са играли народни танци и търсят нещо ново и разнообразно. Ходим по фестивали, отделно и по планините, защото аз съм и планинарка. Това е екип от женска енергия, която се усеща и по време на самата тренировка. Има и такива, които са при мен от самото начало и сме преживели заедно какви ли не неща. Последната масова тренировка с 30 човека, която организирах, бе на 31 май с гост – инструкторката от Плевен Петя Добрева, призната международно. С нея работя от години и много ми е помагала. Това е първото нещо, което организирам след пандемията. Играем на музика, която е изключително важна част от тренировката.

През цялото време се учиш как да дишаш правилно, на издръжливост, а отскоците с канго обувките помагат срещу целулита при жените. За мен, като инструктор вече толкова много години, е важно да предам на хората да не идват в залата, защото не се харесват, а защото обичат себе си и искат да направят нещо положително за телата и душите си. Винаги им казвам, че трябва да бъдем най-добрата версия на самите себе си. Тези, които са отдавна, са го усетили, те и затова идват“, споделя Паола.

Танцува от 10-годишна, възпитаничка е на Валентина Караиванова във великотърновското танцово студио „Динамик“. При нея ходела на аеробика като малка и оттогава мечтаела да стане инструкторка, а Валя само й помогнала да тръгне по този път. Така се сбъднала и най-голямата й мечта. Предпочита съвременните танци и слуша всякаква музика, но се справя добре и с класическия балет в театъра. Благодарна е на ръководството на МДТ „Константин Кисимов“, че преди три години е получила шанса да се изявява на неговата сцена. Както и че са й позволили експеримента да обуе колежките си от балета с канго обувки в спектакъла на оперетата „Прилепът“.

Паола Босева работи и с деца като спортен педагог в школа „Магнаура“, от 2013 г. и най-вече през лятото. С тях е до обяд, води ги в парка, играят спортни игри, ходят на басейн, на кино, на театър. „Нямам педагогическо образование, но децата ги усещам и знам как да работя с тях. Считам, че имам подход, обичам ги, те мене също. Мисля, че вече съм изградила мои си методи, знам как да реагирам в различни ситуации. Приятно ми е с децата, макар да осъзнавам цялата отговорност, която нося. Не съм сама, имам и помощнички, защото групите са стигали и до 40 деца“, разказва младата жена.

На всичкото отгоре Паола Босева се занимава и с ащанга йога. Тя й помага за баланса, силата, подобряване на дишането, а за да я преподава, ходила на треньорски курс през 2019 г. За източните практики я вдъхновила Десислава Стоянова, нейна съмишленичка и клиентка от кангото. Отскоро започнали във фитнес салона да водят и йога практики, но в по-лек вариант.

С Деси са станали и истински планинарки, особено от 2019 г. насам. Паола още не е обиколила всички български планини, но на доста вече е била. Любимата й планина е Пирин.

С канго обувки в постановка на оперетата „Прилепът“.

Има си приятел, с когото е от дълго време и имат дългосрочни планове. Все пак счита, че нещата трябва просто да се случват от само себе си, когато намериш точния човек. И, че човек трябва да се радва на това, което има на момента и да го изживява с усмивка и благодарност.

Винаги в многобройните си начинания е усещала и подкрепата на родителите си.

С „Амадеус“ ще участва на предстоящия фестивал Сцена на вековете и отсега много вълнува, че ще играе на такова място като Царевец, въпреки че не й е за първи път. Не пропуска да покани приятели и познати на театралните постановки и е щастлива, че е част от екипа на великотърновския театър.

Ана Райковска

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.