НВУ „Васил Левски“ отпразнува 20 години от основаването си /СНИМКИ/

Премиерът прие парадния строй

НАЦИОНАЛНИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ОТПРАЗНУВА 20 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ С ТЪРЖЕСТВЕН РИТУАЛ И ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ. За кръглата годишнина в старата столица пристигна и премиерът Кирил Петков, който прие тържествения строй, поздравявайки военнослужещите. Сред официалните гости бяха още министърът на образованието акад. Николай Денков, съветникът на президента генерал-лейтенант Любчо Тодоров, зам.-началникът на отбраната ген. Цанко Стойков, областният управител Людмила Илиева, областният управител на Шумен Владимир Йолов, митрополит Григорий, народните представители Явор Божанков, Йордан Терзийски и Милен Матеев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев, представители на различни институции и приятели на НВУ.

Празничният ден започна с богослужение в православния храм „Свети Седмочисленици“, което беше отслужено от митрополит Григорий, и продължи с военен ритуал по поднасяне на цветя на Паметника на възпитаниците и паметника на Васил Левски.

Официалните гости бяха посрещнати на строевия плац. Началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов подчерта, че днес университетът чества 20 години, но историята му започва през далечната 1878 г., още преди създаването и на първото българско правителство. Той припомни и времето отпреди 20 години, когато няколко военни училища се обединяват под шапката на Националния военен университет във Велико Търново.

„Днес НВУ продължава да изпълнява идеята за единството с двата си факултета във Велико Търново и Шумен. Ние с гордост отстояваме смисъла на единството и доказваме, че следваме общата посока, завещана от нашите предци“, обърна се към всички генерал Маламов.

Поздрав от трибуната отправи и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта силата на българския дух и изтъкна, че НВУ е неразривна част от историята на старата българска столица.

„НВУ продължава традициите на първото военно училище в България. Днешният ден е специален за Велико Търново. Ден, който е силно свързан с българщината. 208 години Търново е столица на България със славните победи от паметни битки. Защо казвам това, защото вие, скъпи курсанти и офицери, сте горди наследници на храбрите ни владетели и военачалници, на героите от Възраждането, един от които е и патронът на НВУ Васил Левски“, сподели Даниел Панов.

А премиерът Кирил Петков избяга от официалния протокол и разказа за посещението си в Украйна преди два месеца.

„И осъзнах нещо много важно, когато видите страна, овладяна от войната, и разрухата на инфраструктурата, когато виждате жилищни блокове да горят, тогава осъзнавате колко важна е ролята на отбраната и сигурността. Не може да има просперираща държава без добре организирана армия. Не може да има успяващо младо поколение, ако то не се учи в сигурност. Не може да има социална политика и нито една политика, ако сигурността не е гарантирана. Ето защо вие имате толкова важна роля, ето защо българското правителство осъзнава, че трябва да се инвестира повече в отбрана. Всеки мисли за военна техника, но тя е нищо без талантливи офицери, сержанти, войници, генерали и адмирали“, каза Кирил Петков.

Думите му предизвикаха реакция и от бригаден генерал Маламов, който му връчи почетния плакет на НВУ с благодарност, че е уважил празника. Началникът на военния университет изрази и задоволство от чутото, защото по думите му армията е била неглижирана 30 години.

По време на тържественото честване бяха връчени награди на бивши началници на НВУ и настоящи военнослужещи за принос при утвърждаването на учебното заведение. Курсант старшина Мадлен Пенева получи Академичната награда на Община Велико Търново, която й беше връчена от кмета Даниел Панов, а бригаден генерал Маламов награди Отбора по специализиран ръкопашен бой, който участва в „България търси талант“. Момчетата представиха и демонстрация на уменията си, с които впечатлиха журито в телевизионния формат.

В Деня на отворените врати посетителите на НВУ имаха възможност да се запознаят с бойно въоръжение и техника. Сред посетителите бяха и ученици от СУ „Вела Благоева“, а за радост на децата пред плаца бяха позиционирани танкове и високопроходими машини.

One thought on “НВУ „Васил Левски“ отпразнува 20 години от основаването си /СНИМКИ/

  • 14.06.2022 в 21:06
    Permalink

    Столоваята все още става. Шницилите са ОК. Администрацията, като ВТУ– роднина, милиционер, роднина милиционер…. Мили боже- пълна халтура.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *