Премиерът Кирил Петков се среща с местната власт на 28 юни

Форумът е по инициатива на кмета на Велико Търново и председател на НСРОБ Даниел Панов

Среща с местната власт с цел по-добрата й комуникация с централната ще бъде проведена на 28 юни. За това се уговориха във вторник във Велико Търново премиерът Кирил Петков и Даниел Панов – кмет на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините в България. Срещата ще се проведе по настояване на градоначалника.
Комуникацията на местната с изпълнителната власт е един от важните проблеми, които постави във вторник пред министър-председателят Даниел Панов. Петков пристигна в болярския град рано сутринта, като се срещна с ученици в музей „Възраждане и Учредително събрание“, след което разговаря с градоначалника.
„Има някакво отношение към местната власт, не знам каква е причината. Две са нещата, които трябва в спешен порядък да бъдат разгледани и едното е електроенергията. Направихме справка какви средства са ни необходими, за да покрием разхода през май в сравнение със същия период на миналата година – оказа се, че ни трябват 90 млн. лв. Това означава, че за детски градини, социални услуги и грижи в общините ще има голям недостиг на средства. Справката е дадена в Министерството на финансите.За ефективното управление в актуализацията на държавния бюджет са заложени 100 млн. лв. В държавната администрация работят 107 000 служители, 26 023 са във всички общини – т.е. близо една трета. Трябва да бъде записано, че една трета от тази сума за ефективно управление трябва да се даде на местната власт“ заяви след срещата си с Кирил Петков кметът на Велико Търново Даниел Панов.
Той подчерта, че е поставил въпроса за нуждата от 30,3 млн. лв. за заплати в общините на тесни специалисти, които в момента са с много ниско заплащане.
„Трябва да поясня, че в една община заплатите варират между 800 лв. и 1300 лв. Сами може да си направите справка колко получават в министерствата и държавната администрация като цяло – ние сме три пъти надолу. Тези специалисти отиват да работят в частни фирми и ние оставаме без нужния административен капацитет. Затова са нужни тези 30,3 млн. лв.“, уточни Даниел Панов.
„Такива срещи трябва да бъдат регулярни, защото и общините, и централната власт имаме една задача – да направим живота на хората по-добър, каза от своя страна Кирил Петков. Според него, когато се говори за ефективно управление, не може просто едни пари да идат в тази посока. Трябва внимателно да видим какво означава ефективно управление. Препоръчах още днес /б.а.14 юни/ темата да бъде обсъдена с министъра на финансите“, каза Петков.
Малко по-късно Кирил Петков се включи в тържествата на НВУ „Васил Левски“ по случай 20-годишнината от създаването му.

Веселина АНГЕЛОВА
снимка-авторът

2 thoughts on “Премиерът Кирил Петков се среща с местната власт на 28 юни

 • 15.06.2022 в 12:32
  Permalink

  Не видях видео кметът да го разхожда с джипката из града и да дава отчет, като при баце!

  Отговор
  • 18.06.2022 в 14:08
   Permalink

   Не се видяха и обещанията за нов център, кръгови движения, нов пазар, присовските завои, моста на дълга лъка, обходен път за Русе, летището в горна Оряховица и много други обещания.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.