До края на века Китай ще загуби около 1 милиард от поданиците си

Тази година най-голямата нация в света ще започне да намалява за първи път след социалните експерименти на Мао Дзедун

През последните 40 години населението на Поднебесната се е увеличило от 660 милиона на 1,4 милиарда души и именно тази феноменална плодовитост се превърна в основата на големия икономически успех на Китай
Снимки: Shutterstock

Всеки пети човек на планетата Земя е китаец – това е аксиома. През последните 40 години населението на Поднебесната империя се е увеличило от 660 милиона на 1,4 милиарда души и именно тази феноменална плодовитост се превърна в основата на големия икономически успех на страната. С почти предлагане на най-евтината работна ръка Китай се превърна в основния производствен център в света за няколко десетилетия.
През 1980 г. Китай въвежда принципа за едно дете в семейството, който според демографите предотвратява раждането на 400 милиона бебета. В противен случай днешното население на страната би било близо 2 милиарда души.

Обаче икономическият дракон остарява

Но, както правилно отбеляза цар Соломон, всички добри неща свършват рано или късно. Китайското демографско чудо също приключи. Демографите, по-специално старши изследовател от Университета на Виктория (Австралия) Сюцзян Пен, са убедени, че тази година населението на Китай ще намалее за първи път след големия глад от 1959-1961 г., който отне живота на повече от 15 милиона души. През изминалата 2021 г. броят на жителите на страната се е увеличил само с 480 хиляди души – дреболия в сравнение с неотдавнашното годишно увеличение от 8-10 милиона.
Група изследователи от Шанхайската академия на социалните науки прогнозира, че след 2021 г. най-голямата нация в света ще започне да намалява с 1,1% на година (повече от 1 милион души). В резултат на това Китай ще загуби около 1 милиард жители до 2100 г. и ще се установи на около 587 милиона. За сравнение, сега 1 милиард 413 милиона китайци живеят на територията на Поднебесната империя.
И най-важното е, че след демографията се прогнозира и икономически спад. В близко бъдеще Китай ще загуби статута си на основна фабрика в света. Вече цената на труда в Китай е два пъти по-висока от тази във Виетнам примерно. Ето защо Ханой, заедно с Индия и Бангладеш, се готвят да се превърнат в „нов Китай“ и да приемат нископлатени трудоемки индустрии. Освен това до 2100 г. пенсионните плащания в Китай ще се увеличат 5 пъти и 20% от БВП на страната ще отиде за тези цели. Основната задача на младите китайци ще бъде да поддържат огромна армия от възрастни хора: ще има 120 пенсионери на 100 трудоспособни граждани (сега това съотношение е 100 към 20).

Съвсем доскоро желаещите да имат многобройно поколение гледаха всячески да заобиколят драконовските глоби и забрани в името на щастието да станат родители на много деца. Но държавните служители и дори университетските преподаватели рискуват да загубят работата си, ако се установи, че имат второ дете, а неплащането на глоба означава, че „допълнителните“ деца няма да имат достъп до здравни и образователни системи (да не говорим за практиката на принудителни аборти и стерилизация). Въпреки това китайските родители търсят начини да заобиколят забраните.
На 31 май тази година Китайската комунистическа партия обяви, че гражданите могат да имат три деца. Това се случи 3 седмици след получаването на драматичните резултати от седмото национално преброяване. Проучване, проведено от държавната информационна агенция Синхуа (в което са участвали 31 000 души), обаче показва, че

90% от анкетираните не искат да имат три деца.

Отчасти грандиозният спад на раждаемостта е резултат от изкривявания в политиката за населението. В Китай има малко жени. Когато се допускаше само едно дете, родителите предпочитаха момчета. Майки, бременни с момичета, ходеха на аборти. В резултат на това съотношението на половете в страната се е променило – на всеки 100 момичета се падат 120 момчета, а в някои провинции достига 130 момчета на 100 момичета. Освен недостига на жени, броят на ражданията на жена спадна до 1,15.
Но основната причина все още не е броят на жените и не това, че китайците са свикнали с малки семейства. След като се превърна в развита страна, Китай е принуден да споделя с други нации т. нар. „бреме на цивилизацията“ – ниска раждаемост, защото семействата в развитите страни инвестират много повече средства в едно дете, отколкото преди. И не става въпрос само за пари, но и време, и емоционална топлина. За да се реализира успешно в съвременното високотехнологично общество, детето трябва да получи добро образование и културен опит още преди да е получило житейска самостоятелност. Перспективата за копаене или разтоварване на вагони вече не е достатъчна.

Индия ще се превърне в главния родилен дом на човечеството
Експерти казват, че статутът на главен родилен дом на планетата плавно ще премине към Индия.

Китай престана да бъде селска страна, 65 процента от китайците са градски жители. Отглеждането на дете в големите градове е скъпо. През 2005 г. отглеждането на дете струва на родителите 490 000 юана (74 838 долара), според мозъчен тръст на китайското правителство. До 2020 г. тази сума се е очетворила. Освен това, благодарение на еманципацията, жените в Китай имат вкус към независимост, добри печалби и професионален успех. Те, както и жителките на Европа, Русия и САЩ, не са готови да жертват кариерата си в името на позицията на многодетна майка.
Експерти казват, че статутът на главно родилно на планетата плавно ще премине към Индия, която засега изостава от Китай с няколко десетки милиона, но пък има прираст с около 1% годишно. Две трети от населението на Индия са жители на селските райони и има още дълъг път до пълната урбанизация. А в селото, както знаем, децата растат като гъби след дъжд. Според прогнозите на ООН Индия ще изпревари Китай до 2027 г. Така че днешните ученици трябва да учат хинди вместо китайски диалекти. Тъй като в близко бъдеще, след залеза на „златната китайска ера“, центърът на световното производство ще се премести на адреса на главния родилен дом на човечеството.

Източници: kp.ru

realclearscience.com

reuters.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *