Наплив за лапароскопски операции в горнооряховската болница след края на Covid ограниченията

Графикът на хирурзите е все по-натоварен, преобладават интервенциите на жлъчка

 

С КРАЯ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ПЛАНОВО ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ ЗАПОЧНАХА ДА ТЪРСЯТ ПРОФЕСИОНАЛНА ПОМОЩ. Графикът за операциите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ става все по-натоварен и осезаемо расте интересът към лапароскопските интервенции, отчитат хирурзите в клиниката.

Най-много са проведените манипулации на жлъчен мехур. Те се осъществяват под ръководството на д-р Пламен Маринов, който има респектиращ опит като хирург и е участвал в над 500 лапароскопски холецистектомии и апендектомии в България и във Великобритания.

Във вторник чрез този щадящ метод бе отстранен успешно жлъчният мехур на 71-годишна пациентка от Горна Оряховица. Жената страдала с години от чести жлъчни кризи и е имала камъни в жлъчката с различен калибър, най-големият от които 3 сантиметра.

Наложило се оперативно лечение, тъй като медикаментите не повлиявали проблема.

В екипа освен д-р Пламен Маринов са участвали още и хирургът д-р Божидар Ангелов и анестезиологът д-р Стоян Владински.

Лапароскопската интервенция е извършена за около час, като още следобед жената е започнала да се обслужва сама и да се движи без чужда помощ.

„Пациентката е в стабилно състояние, с добри показатели и напълно възстановена. Предстои да бъде изписана“, сподели д-р Маринов. Той съветва при установяване на жлъчно-каменна болест пациентите задължително да се консултират с хирург, за да се потърси най-доброто решение за тяхното лечение.

Лапароскопските операции са щадящи за пациентите, протичат с минимални травми, а възстановяването им след тях е много по-бързо.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.