Защо на жителите на крайбрежните райони на Флорида беше забранено да светват лампите вечер

След 21:00 часа трябва или да се изключи напълно осветлението в къщите, или да се спуснат щорите

Жителите на Флорида, чиито домове са в непосредствена близост до плажовете, бяха помолени да спазват определени правила и да изключват или закриват осветлението в домовете си. И не става дума за енергийна криза. Факт е, че изкуственото осветление е объркващо за… костенурките, които сега снасят яйцата си по местните плажове, според yahoo news.
Според учените изкуствената светлина може да причини смъртта на новородените костенурки, които в природата се ръководят от светлината на звездите. Източниците на светлина объркват бебетата и след като напуснат яйцата, те отиват не към морето, а към светещите прозорци. В резултат на това беззащитните животни стават плячка на хищници или умират по пътищата.
Всяко лято десетки хиляди костенурки от пет вида гнездят на плажовете на Флорида и според федералното законодателство на САЩ са под държавна защита.
Освен за светлините, молба е отправена и към лагеруващите на плажа да не нараняват или безпокоят костенурките по време на размножителния сезон, който продължава от май до октомври.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.